Ministar rada: “Nismo mi krivi ako radnici prihvate da rade u uslovima koji su mimo zakona”

5
Beograd, 27. novembra 2019. - Ministar za rad, boracka i socijalna pitanja Zoran Djordjevic pred pocetak Socijalno-ekonomskog savet Grada Beograda. Tema skupa bila je debata na temu unapredjenja socijalnog dijaloga u lokalnim samoupravama Srbije. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Ministar za rad Zoran Đorđević poručio je da radnici treba da traže svoja prava i da ne pristaju na uslove rada, koji nisu u skladu sa zakonom.

On je ukazao i na to da Ministarstvo nije krivo ako radnici prihvate da rade u uslovima koji su mimo zakona i onoga što im zakon omogućava.

“Ako se nešto desi, mi ćemo svakako da reagujemo, ali najviše zavisi od radnika”, poručio je Đordević i dodao da će Ministarstvo rada insistirati na poštovanju zakona i da niko neće biti aboliran.

Dodao je i da su pojačane kontrole i nadzori kada je reč o bezbednosti na radu, pa je smanjen i broj pogibija.

Đorđević je bio učesnik debate u Skupštini Grada, koja je bila posvečena unapređenju socijalnog dijaloga na lokalnom nivou.

On je istakao da će se zalagati za jačanje rada socijalno-ekonomskih saveta na lokalnom nivou, jer su oni pokretači i realizatori inicijativa za rešavanje konkretnih problema građana.

Prema njegovim rečima, postoje tri vrste socijalno-ekomomskih saveta na lokalu – oni koji rade, oni “rade, a u suštini ne rade” i oni koji “uopšte ne rade”.

Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić istakao je da rad socijalno-ekonomskohlg saveta u Beogradu može da posluži kao primer. Dodao je da je glavni cilj što bolji položaj zaposlenih.

5 KOMENTARA

  1. Gospodine Ministre pa Vi ste postavljeni upravo zato da toga ,,mimo zakona ne bude ,,ako se ne varam ,a za to mimo zakona svi znate ali cutite

    • Наравно да ћуте. Када би који случајем то решили, моментално би се срушио мит о “изванредном пословном амбијенту за стране инвеститоре” и остала би огољена истина зашто они у ствари и долазе овде, а то је слободан лов на робовску радну снагу.

  2. SRAM ga bilo! Iz udobnosti ministarske fotelje on uopšte ne vidi robovski status radnika u Srbiji. Čemu služi zakon ako ne štiti radnike već samo gramzive, neosetljive poslodavce. Radnici prihvataju robovske uslove jer nemaju izbora, gospodine ministre! Šta vam rade inspekcije da zaštite radnike? Da li je neko od takvih poslodavaca odgovarao za bezocnu eksploataciju radnika? Ako niste ništa ucinili po tom pitanju i imate i malo empatije, idite i sadiste bostan, biće više koristi od vas!

  3. Ви сте одговорни докле год такви услови постоје, односно, докле законска регулатива није довољно дестимулативна да се такви услови рада уопште нуде. Радници се краду и поткрадају масовно, а ви вероватно, опет, немате довољно инспектора.

Comments are closed.