Ministar odbrane Kine: “Borićemo se do kraja da sprečimo nezavisnost Tajvana”

0
(Beta/AP Photo/Andy Wong, File)

(Beta-AFP) – Kina će se “boriti do kraja” da spreči Tajvan da proglasi nezavisnost, rekao je kineski ministar odbrane Vei Fenge u vreme porasta tenzija između Pekinga i Vašingtona oko budućnosti tog autonomnog ostrva.

“Borićemo se po svaku cenu i do kraja. To je jedini mogući izbor za Kinu”, rekao je danas Vei Fenge na bezbednosnom forumu u Singapuru.

“Oni koji nastave zalaganje za nezavisnost Tajvana sa ciljem podele Kine sigurno neće ostvariti cilj. Niko ne treba nikad da potceni rešenost i kapacitet kineskih oružanih snaga za očuvanjem svog teritorijalnog integriteta”, rekao je on. 

Kineski ministar je to rekao dan posle izjave američkog ministra odbrane Lojda Ostina da su “provokativne i destabilizirajuće” vojne aktivnosti Pekinga kod Tajvana.

Kina smatra da je to autonomno ostrvo, koje ima 24 miliona stanovnika, jedna od njenih istorijskih provincija iako ga ne kontroliše i pojačala je pritisak na Tajpej poslednjih godina sprovodeći, između ostalog, upade u zonu vazdušne odbrane Tajvana.

Takvo delovanje Kine pojačalo je tenzije sa SAD, koje su, kako se ocenjuje, veoma visoke i po brojnim drugim pitanjima.