“Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize”: Sud detaljno obrazložio odluku u slučaju Đoković

0
EPA-EFE/DIEGO FEDELE

Savezni sud Australije je u četvrtak ujutro po našem vremenu detaljno obrazložio presudu da se Novaku Đokoviću ukine viza i onemogući učešće na prvom Grend slem turniru u sezoni.

Presuda je do detalja obrazložena u 106 stavki – od trenutka kada je prvom igraču sveta 18. decembra izdata, kako se navodi, viza za privremene delatnosti klase GG pokdlase 408 u cilju učešća na Otvorenom prvenstvu Australije, do presude vrhovnog sudije Džejmsa Alsopa, odnosno tročlanog veča, da mu se ukine viza 16. januara.

U odluci se navodi da je Đoković, koji je imao šansu da osvoji rekordnu 21. Grend slem titulu, bio opasnost po zdravlje i red, kao i javni interes.

Najbolji teniser sveta je, podsetimo, deportovan posle 11 dana provedenih u Australiji.

“Vodila se velika debata o tome kako pristupiti ministrovoj izjavi o razlozima u ovom slučaju. Ne smatramo da je razrešenje te debate neophodno da bismo došli do stavova koje imamo. Ministar nije bio dužan da navodi razloge za odbijanje vize, ali je to učinio. Očigledno su pažljivo sastavljeni,” navodi se između ostalog u saopštenju suda i dodaje:

“Sud nema sumnje da je u vezi sa pitanjem od visokog javnog značaja, posvećena pažnja formulisanju razloga u četiri dana u kojima je ministar trebalo da razmotri stvar i dovrši i dostavi razloge. Ipak, treba dati određenu težinu činjenici da nije bilo obaveze davanja razloga. Postojala je jasna međusobna povezanost svih delova ministrovih argumenata. Teme ohrabrenja i oponašanja sportskog heroja i ikone provlače se kroz razloge zabrinutosti za zdravlje i red, javni interes.”

Ministar Houk je navodno toliko dugo donosio odluku kako bi je do detalja obrazložio, pa je Đokoviću od njega stigla odluka na 10 strana.

Srpski igrač je, podsetimo, deportovan iz Australije, pošto su mu australijske vlasti ukinule vizu zbog toga što se nije vakcinisao na koronavirus.

Iako je Đoković imao medicinsko izuzeće od vakcinacije, što je načelno bilo dovoljno za igranje na Ozi openu, Australijanci to na kraju nisu prihvatili.

Ceo slučaj je otišao na Savezni sud, koji je potvrdio odluku ministra za imigracije Aleksa Hoka o poništavanju Novakove vize.