Ministar MUP-a RS pozvan na saslušanje u Tužilaštvo BiH, u okviru predmeta “rušenje ustavnog poretka”

0
PrintScreen/YouTube/Elta HD

(Beta) – Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Dragan Lukač dobio je poziv Tužilaštva Bosne i Hercegovine za saslušanje u okviru predmeta “rušenje ustavnog poretka”.

Saslušanje Lukača zakazano je za utorak, 28. decembra.

Premijer RS Radovan Višković izjavio je da on još nije dobio poziv od Tužilaštva.

“Kada poziv stigne ja ću se odazvati”, rekao je Višković novinarima i dodao “da ništa nije radio van Ustava”, kao i da je radio po nalogu Narodne skupštine RS.

Predsednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović je rekao da o procesu pred Tužilaštvom zna samo ono što su objavili mediji.

On je rekao da nije dobio poziv za saslušanje, dodavši da nije urađeno ništa van ustavnih okvira.

“Svakako da Republika Srpska nije išla iz ustavnih okvira i nije išla iz svojih nadležnosti i kroz rad parlamenta i kroz rad Vlade”, istakao je Čubrilović.

Upitan da li će se odazvati na poziv na saslušanje ukoliko ga dobije, on je rekao da “o tome nije ni razmišljao”.

Čubrilović (DEMOS) je par dana pre održavanja sporne sednice parlamenta RS predsedavanje Narodnom skupštinom RS preneo na potpredsednika Denisa Šulića (SNSD), obrazlžući to svojim zdravstvenim razlozima.

On je na dan glasanja, kao poslanik, prisustvovao sednici.

U ovom predmetu Tužilaštvo BiH za “napad na ustavni poredak” sumnjiči predsednicu RS Željku Cvijanović, premijera Radovana Viškovića, predsednike i šefove poslaničkih klubova vladajućih stranaka koje su glasale za zaključke.

Saslušanje svedoka i osmunjičenih u ovom predmetu počelo je juče u Tužilaštvu BiH.

Do sada su saslušani predsednici opozicionih stranaka, Mirko Šarović (SDS), Goran Selak (SPS) i Nenad Nešić (DNS).

Posebna sednica NSRS održana je 10. decembra i tada su usvojeni zaključci o prenosu nadležnosti sa državnog na entitetski nivo u oblasti odbrane i sigurnosti, indirektnih poreza i pravosuđa.