Minhenska i Roterdamska filharmonija prekinule saradnju sa čuvenim ruskim dirigentom: “Još uvek nije osudio invaziju na Ukrajinu”

0
(Beta/AP Photo/Dmitry Lovetsky, File)

(Beta-AP) – Čuveni ruski dirigent Valerij Gergijev otpušten je sa mesta glavnog dirigenta Minhenske filharmonije zbog podrške ruskom predsedniku Vladimiru Putinu i zato što nije osudio invaziju na Ukrajinu, izjavio je danas gradonačelnik Minhena Diter Rajter.

Rajter je saopštio odluku nakon što 68-godišnji Gergijev, koji je bio glavni dirigent Minhenske filharmonije od sezone 2015/16, nije odgovorio na njegov zahtev da promeni stav.

“Očekivao sam da će ponovo razmisliti i revidirati svoju veoma pozitivnu ocenu ruskog lidera”, rekao je Rajter i dodao da budući da se to nije desilo jedina mogućnost je momentalni raskid ugovora.

Roterdamska filharmonija u Holandiji takođe je raskinula ugovor sa Gergijevim, navodeći da je “nepremosiva podela” između orkestra i dirigenta po pitanju ruske invazije postala jasna nakon razgovora sa njim.

Pored prekida ugovora o saradnji Roterdamske filharmonije sa Gergijevim, koja datira još od 1988.godine, Holandija je najavila i ukidanje festivala koji nosi njegovo ime.

Festival Verbier u Švajcarskoj saopštio je danas da je Gergijev podneo ostavku na mesto muzičkog direktora.

Gergijev, Putinov prijatelj i pristalica, muzički je direktor Marijinskog teatra u Sankt Peterburgu u Rusiji i umetički direktor festivala Bele noći.

Saradnju sa njim je prekinuo i Međunarodni festival u Edinburgu kao i Bečka filharmonija, sa kojom je trebalo da nastupa na turneji po SAD-u.

Milanska Skala je saopštila da neće nastaviti saradnju sa Gergijevim ako se decidno ne izjasni za mirno rešenje ukrajinske krize.