Milovanović: Požar na deponiji je ugašen, ali ne zauvek

0
screenshot/twitter

(Beta) – Direktor preduzeća “Beo Čista energija” Vladimir Milovanović izjavio je danas da ta firma još uvek čeka dozvolu Ministarstva za zaštitu životne sredine o preuzimanju stare deponije u Vinči i da će do tada ona biti u nadležnosti JKP “Gradska čistoća”. 

Marija Milošević iz JKP “Gradska čistoća” je kazala agenciji Beta da je stara deponija, na kojoj je u subotu izbio požar, u nadležnosti d.o.o. “Beo Čista energija”, čiji su vlasnici francuska kompanija “Suez”, japanski konglomerat “Itochu” i panevropski fond koji investira u obnovljive izvore energije “Marguerite”. 

Milovanović je agenciji Beta kazao da očekuje da će Ministarstvo za zaštitu životne sredine izdati dozvolu do kraja ove nedelje i da će nakon toga krenuti realizacija projekta saniranja i zatvaranja stare deponije u Vinči. 

Firme koje su osnivači “Beo Čiste energije” su s Beogradom sklopile 2017. godine ugovor o javno-privatnom partnerstvu na 25 godina, s ciljem razvijanja sistema za upravljanje komunalnim otpadom koji podrazumeva zatvaranje i sanaciju deponije u Vinči. 

Na pitanje Bete šta je uzrok najnovijeg požara na staroj deponiji, Milovanović je kazao da se u ovom trenutku ne može sa sigurnošću utvrditi uzrok, ali da se pretpostavlja da su u pitanju izuzetno visoke temperature, “mada postoji i mogućnost da su požar izazvali skupljači sekundarnih sirovina, čije je prisustvo zabeležio video-nadzor”. 

“Osnovni uzrok svih požara na staroj deponiji datira još iz devedesetih godina prošlog veka, kada se zbog nestašice goriva nisu primenjivale predvidjene tehničke mere za skladištenje otpada. U medjuvremenu se nagomilalo smeće visine 80 metara, a iz dubine deponije konstantno izbijaju štetni gasovi”, objasnio je on. 

Milovanović je rekao da je požar na deponiji trenutno ugašen, “što ne znači da u narednom periodu ponovo neće doći do paljenja deponije”. 

“Naša firma rukovodi novom sanitarnom deponijom i tu nema nikakvih problema sa skladištenjem otpada. Kada saniramo klizište u blizini stare deponije, počećemo sa realizacijom projekta saniranja i potpunog zatvaranja te deponije”, rekao je direktor “Beo Čiste energije”. 

Upitan zašto stanovnici Beograda nisu odmah obavešteni o izbijanju velikog požara u Vinči, Milovanović je rekao da to nije bila obaveza “Beo Čiste energije”, jer se stara deponija još uvek nalazi pod okriljem JKP “Gradska čistoća”.