“Miloševićev režim na Kosovu izvršio zločine protiv čovečnosti i genocid, treba prihvatiti istinu”: Osmani nakona samita u Sloveniji

0
Foto: Profimedia

(Beta) – Predsednica privremenih institucija u Prištini Vjosa Osmani Sadriu je danas u Sloveniji, na Samitu Brdo-Brioni rekla da treba “prihvatiti istinu o onome što se dogodilo u regionu” i da je “režim Miloševića na Kosovu izvršio ratne zločine, zločine protiv čovečnosti i genocid”.

“Kada govorimo o tome šta se zaista dogodilo sa žrtvama, preživelima, nestalima iz ratova, a, što je najvažnije, kada govorimo o tome zašto počinioci ovih gnusnih zločina Miloševićevog režima nisu iza rešetaka, moja moralna i ljudska dužnost, iznad moje dužnosti predsednice građana Kosova, jeste da govorim istinu o onome što se dogodilo u našoj zemlji. Zločine koje je počinio Miloševićev režim, nazovimo pravim imenima: ratni zločini, zločini protiv čovečnosti i genocid”, rekla je ona.

Po njenim rečima, najvažnije je tražiti od “severnog suseda Srbije da privede pravdi počinioce ovih stravičnih zločina nad nevinim civilima”.

Osmani je izjavla da, “umesto odgovornosti, postoji poricanje i istorijska revizija onoga što se tokom devedesetih dogodilo u regionu”, ali da “odgovorno i hrabro rukovodstvo zahteva čvrsto odbijanje takve prljave akcije”, rekla je Osmani Sadriu.