Jedna od nedoumica u presabiranju mandata posle parlamentarnih izbora u Crnoj Gori bila je gde tačno smestiti SDP Ranka Krivokapića, stranku koja je dugo godina bila „prilepak“ vladajućeg DPS-a, a potom se „odmetnula“ u opoziciju. Nastup u ovoj kampanji SDP-a, međutim, nije da razloga da se veruje da će i SDP ako bude potrebe činiti opozicioni blok koji će srušiti vlast Mila Đukanovića, pa se tako govorilo o 41 mandatu opozicije i 40 „Milovih mandata“.

SDP je na izborima osvojio 2 mandata, koji su, tako, automatski priprisivani vladajućoj stranci i „tradicionalnim partnerima“.

Podgoričke Vijesti su, recimo, u noći izbora imali zanimljivu raspodelu kada su mandate delili na tri grupe – Đukanović, opozicija i SDP.

A kako je juče održana sednica Predsedništva ove stranke dobili smo i odgovor gde idu ta dva mandata.

U saopštenju stranke kažu da će njihovi mandati biti „isključivo za dobro i progres države Crne Gore, njenih vitalnih nacionalnih interesa, ali i protiv bezakonja, nepravde i pohare narodne imovine“.

Okej, to nije „pravi“ odgovor na dato pitanje. Ali u nastavku saopštenja koje su prenele Vijesti ga pronalazimo:

„Naša 2 mandata su rezultat časnog i iskrenog pregnuća svakog našeg člana i simpatizera, oni nijesu proizvod bilo kakvih pritisaka, ucjena ili nečasnih radnji i zato ne dozvoljavamo bilo kome da svojata izborni rezultat SDP-a. Aktuelna vlast je na izborima dobila 38 mandata i niti jedan više, a mandati SDP-a će, kao i uvijek u ovih trideset godina našeg političkog trajanja, biti isključivo za dobro i progres države Crne Gore, njenih vitalnih nacionalnih interesa, ali i protiv bezakonja, nepravde i pohare narodne imovine. To neka bude jasno svim akterima na političkoj sceni jer je SDP, za razliku od mnogih drugih, uvijek sama birala svoj politički put a tako će biti i ubuduće, naravno rukovodeći se isključivo ciljevima građanske, evropske, antifašističke i slobodne države Crne Gore“, saopšteno je iz ove partije.

Inače, SDP je zaključio da je izborni rezultat partije ispod očekivanja.

„Predsjedništvo SDP još jednom iskazuje svoju punu podršku ideji političkih promjena koja će čuvati dostignute rezultate u važnim oblastima državne politike, beskompromisno se zalažući za Crnu Goru kao građansku i sekularnu zajednicu zasnovanu na najuzvišenijim vrijednostima civilizovane, demokratske i antifašističke Evrope“, zaključeno je u saopštenju.

Da li je to zakasneli pokušaj da se nekadašnji bliski saveznik Mila Đukanovića ukrca na brod promena?

Predstavnici opozicionih lista koje će najverovatnije formirati vladu sinoć su iskazali optimizam da neće biti opstrukcija dosadašnje vlasti, jer će „DPS svakim danom imati sve manje mandata na raspolaganju“.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.