Milo Đukanović: “Mi smo u dobrim odnosima sa Hrvatskom. I na kopnu i na moru nema nikakvih spornih pitanja”

0
(BETAPHOTO/HINA/Admir BULJUBASIC/DS)

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović otklonio je mogućnost graničnog spora između Crne Gore i Hrvatske, nakon što je prošle nedelje više izvora iz energetskog sektora potvrdilo da je u crnogorskom delu Jadrana italijansko-ruski konzorcijum ENI-Novatek pronašao naftu, prenosi N1.

U intervjuu za Hrvatsku radio-televiziju, Đukanović je podsetio da postoji Protokol o privremenom režimu granice iz decembra 2002. godine.

„Imamo zadovoljstvo da od tada do danas nije bilo nikakvih spornih pitanja između naših država, ni na kopnu, ni na moru i imamo najavu aktuelne vlade da je u postupku završetka formiranja državne komisije Crne Gore, koja bi bila u stanju da nastavi pregovore na tu temu sa svojim partnerom iz Hrvatske“, rekao je Đukanović.

On je naveo da aktuelna vlada u Podgorici „i po svom profilu, ni na tom pitanju nije na onom nivuo odgovornosti koju je imala vlada Crne Gore u prethodnom periodu“, a koja je gradila partnerske odnose s Vladom Hrvatske.

„S Vladom Hrvatske više smo puta vodili te razgovore, više puta sam razgovarao sa raznim premijerima u Hrvatskoj. Složili smo se da će biti optimalno ako budemo u stanju postići bilateralni sporazum. Ako ne, složili smo se takođe da ćemo to pitanje delegirati Međunarodnom sudu u Hagu ili ad hok formiranom arbitražom, te da ćemo sigurno bez ikakvih potresa u međudržavnim odnosima to pitanje civilizovano rešiti“, istakao je Đukanović.

Govoreći o istraživanju nafte i gasa u Jadranu, Đukanović je rekao da se u ovom trenutku u Crnoj Gori realizuje koncesija za istraživanje ugljovodonika na područjima koja ne dotiču „sporno područje“.

Prema njegovim rečima, zasad još nema potvrde da je pronađena nafta ili gas, reč je o jednoj vrlo dubokoj bušotini, koja je prešla 6.000 metara, a rezultati istrage će pokazati koliko će to biti komercijalno i isplativo.

Đukanović je kao „jedno i jedino problematično pitanje“ naveo vraćanje Hrvatskoj školskog jedrenjaka „Jadran“, koji je pre rata bio upisan u matične flotne liste hrvatskih luka, a 1990. godine je iz luke Lora poslat na remont u tivatsko brodogradilište.

„Imajući u vidu njegovu vrednost, složićemo se da to svakako nije krupan problem koji bi mogao dovesti u pitanje međudržavne odnose. I Crna Gora i Hrvatska smatraju da je neupitno vlasništvo jedne i druge države nad njim, a i jedna i druga pokazuju nameru da ga zajedno eksploatišemo“, dodao je crnogorski predsednik.

Na tvrdnju da je crnogorski predlog o podeljenom vlasništvu nad brodom „sumanuta ideja“, jer je brod eksteritorijalno područje i njegovom sredinom ne može ići crta koja deli hrvatsku i crnogorsku stranu, Đukanović je rekao da nije ulazio u takve detalje.

„Razumećete me, nije to pitanje od nekog mog ni stručnog ni političkog dominantnog interesa. Uveren sam da oko tog pitanja možemo doći do dogovora i da to definitivno neće biti pitanje koje će opterećivati budućnost međudržavnih odnosa, konstatovao je Đukanović.