Miletićeva reakcija na Vučićeve izjave: “Ne verujem da će biti zabrane šetnje, mi izlazimo na ulice u svakom slučaju”

2
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Jedan od organizatora beogradskog Evroprajda Goran Miletić odgovorio je na izjavu na izjavu predsednika Aleksandra Vučića o održavanju Prajda nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost.

“Verujemo da zabrane šetnje neće biti, jer ne postoje nikakvi razlozi zbog koji bih MUP mogao da donese takvu odluku. Rok za to ističe u utorak u 16h, što je 96 sati pred šetnju koja je zakazana za 17. septembar. Naš pravni tim je spreman i uložićemo žalbe MUP-u i Upravnom sudu, ukoliko MUP bude zabranio skup. Bitno je naglasiti da mi već imamo četiri odluke Ustavnog suda koje kažu da je zabrana Prajda protivustavna”, rekao je Miletić.

On je dodao da će učesnici izaću u šetnju vez obzira na to kakva bude odluka Ministarstva unutrašnjih poslova.

“Bez obzira na odluku MUP, mi ćemo šetati i pozivamo policiju da obezbedi skup na pravi način i da garantuje bezbednost svih svojih građana i gostiju. Mi smo prethodnih osam godina imali uspešne Prajdove i ne vidimo razlog zbog čega bi situacija ove godine, kada smo domaćini EuroPride-a, bila drugačija. Mi smo u stalnom kontaktu sa pripadnicima policije i godinama zajedno radimo na tome da Prajd bude bezbedan”, izjavio je on.

Miletić je napomenuo da se Vučić u svojoj izjavi dotakao veoma važnih problema kroz koje prolazi čitava LGBTI+ zajednica.

“Smatramo da je važan deo izjave predsednika Srbije u kojoj je govorio o položaju LGBTI+ osoba i poručio da u svom porodičnom i profesionalnom okruženju ima gej osobe. U momentima polarizacije i antagonizacije kojoj smo svedočili prethodnih dana zbog EuroPride-a, bitno je videti i čuti da jedan od najviših predstavnika vlasti o LGBTI+ osobama govori kao o ljudima koji su značajan deo društva, koji su naši prijatelji i naše porodice. Podsećamo da je i naša kampanje 2019. imala slogan “Ne odričem se”. On je, takođe, prepoznao neke od problema sa kojima se pripadnici zajednice suočavaju već godinama, kao što su pravo na nasleđivanje, posete u bolnicama i sticanje zajedničke imovine i naglasio da svi mi kao građani i građanke, imamo pravo da šetamo”.

Imajući to u vidu, Miletić je pozvao Vučića, ali i Vladu Srbije da što pre zakonski reše sve poteškoće sa kojima se suočava LGBTI+ zajednica.

“Pozivamo zato Predsednika, ali i Vladu Srbije, da što pre preduzmu konkretne korake, kako bi se ispunili svi zahtevi Beograd Prajda, koji se nisu menjali od 2017. godine i kako bi se zakonski rešili svi problemi sa kojima se pripadnici LGBTI+ zajednice suočavaju”, izjavio je Miletić.

On je najavio da će se svi planirani događaji – koji će na programu biti od ponedeljka – odvijati u skladu sa rasporedom.

“Ponavljamo i da će se svi događaji u okviru EuroPride-a odvijati po planu i da nas već u ponedeljak očekuje otvaranje i zvanično podizanje zastave duginih boja u Beogradu. Tokom nedelje nas očekuju i koncerti koji će biti na Tašmajdanu, a mi smo, kao organizatori, doneli odluku da koncerti budu poklon svima koji dođu na Prajd, te se ulaz neće naplaćivati”, izjavio je Goran Miletić, koordinator EuroPride-a 2022”, rekao je Miletić.

2 KOMENTARA

  1. Јавно демонстрирање да је брак између жене и жене, или мушкарца и мушкарца, у земљи где је чланом Устава одређено да је то слободно изражена воља мушкарца и жене, представља кршење норми друштвено прихватљивог понашања, односно јавног морала. Не може се у јавности демонстрирати против јавног морала. Онда би сутра могли голи да демонстрирамо у циљу ослобођења од одеће која нас спутава. Да ли би то било прихватљиво ? Наравно да не. Евентуални проблеми које има наведена заједница се могу и морају решавати једино кроз институције ове државе. И док се ту не реше, до тада ће и чланови Устава оспоравати право на изражавање мишљења, као и право на јавно окупљање, управо из тог разлога. И све је ту по закону, односно, по Уставу. Овај сукоб је настао на погрешним основама, а то је из разлога претходног нечињења од стране власти, што је било инспирисано нечим сасвим другим, а пре свега подилажењу “пријатељима” са Запада и стварању слике о Србији као либералном друштву. Што се Милетића тиче, он и његова интернационална братија од скоро имају још један, много већи проблем од Србије и “Европрајда”, а то је да Бакингем приликом смрти владара не предвиђа измене речи у химни ван “Боже чувај краљицу”, тј. “Боже чувај краља” ! Тако да, “Боже чувај “оно””, мора бити прво следеће на дневном реду Милетића и следбеника, јер како би се онда такав владар осећао на власти, ако му је род наметнут ? Стога, засуците рукаве, па на посао, правац Лондон.

  2. U vreme nadolazeće krize, kada znamo i svesni smo problema i poteškoća koje nam predstoje, očekuje se od svih nas, kako rukovodstva tako i od gradjana, da zajednički pomognemo kako bi se što mirnije prebrodio krizni period. Sa pravom očekujemo razumevanje i od pripadnika LGBT zajednice. Ali ovo njihovo insistiranje na tzv šetnji po svaku cenu ni u kom slučaju nije izraz borbe za jednakost. Sada je već očigledno nametanje u društvu i zahtev za primatom. Saradnja u teškim vremenima tu nije ni u perspektivi jer caruje agresivna samoživost i sebičluk lgbt zajednice.

Comments are closed.