“Milenkoviću nuđen novac za Jovanjicu”: Tomanović najavljuje pravne postupke

0
Foto: MUP Srbije

“Povodom zajedničkog ubrzanog poduhvata jednog dela Višeg javnog tužilaštva i pojedinaca iz Ministarstva unutrašnjih poslova u rušenju ličnog i profesionalnog integriteta načelnika Slobodana Milenkovića, advokatska kancelarija Tomanović pokrenuće određene pravne postupke pred nadležnim domaćim i međunarodnim institucijama”, saopšteno je iz te kancelarije. U saopštenju se dodaje da je Milenkoviću nuđeno 100.000 evra i napredovanje u službi ako se dogovore o Jovanjici i ističe da njegova čast i profesionalni integritet nisu na prodaju.

„Ne može se nijedan pripadnik policije koji je nosilac najvećih profesionalnih tajni, jeftinim pravnim doskočicama podstrekavati da u razgovoru kao građanin otkriva tajne svog operativnog rada i time stvori uslove za ugrožavanje i svog života i života svojih saradnika“, navodi se u saopštenju kancelarije Tomanović, koja zastupa inspektora Slobodana Milenkovića, načelnika Odeljenja za borbu protiv narkotika beogradske policije, prenosi N1.

„Ako je Više javno tužilaštvo ranije saopštilo da je, na osnovu javno objavljenih informacija bivših pripadnika MUP-a protiv Milenkovića u tabloidima, dalo nalog policiji za postupanje, a istovremeno upoznaje javnost da u vezi životne ugroženosti Milenkovića i nepostupanja nadležnih državnih službi više od 8 meseci ne reaguje jer nije dobilo nikakv akt, onda bi bilo nužno da tužilaštvo upozna javnost a šta je od provera preduzelo od kada je dobilo akt u kojem je navedeno da dva uticajna člana SNS-a preko posrednika nude Milenkoviću napredovanje u karijeri i 100.000 evra ako se dogovore o Jovanjici“, dodaje se u saopštenju advokatske kancelarije.

Iz Milenkovićevog pravnog tima kažu da Jovanjica nije zamena teza ili taktika Milenkovića „kako to danas navodi kolega Viši javni tužilac koji kaže da za građanina Milenkovića važi pretpostavka nevinosti i istovremeno da imaju konkretne činjenice, već je Jovanjica razlog za životnu ugroženost Milenkovića ali i opasan pokretač ekstramotivisanosti pojedinih državnih službenika da politički orkestriranu medijsku kampanju dekriminalizacije Jovanjice uz pomoć svojih funkcija sprovedu u delo kroz kriminalizaciju onih koji su se suprotstavili državnom kriminalu“.

Kancelarija dodaje da će o konkretnim pravnim postupcima u cilju zaštite Milenkovićevih prava obavestiti javnost posle njegovog saslušanja koje je zakazano za utorak 19. jul.

Viši javni tužilac u Beogradu Nenad Stefanović saopštio je u subotu da se provere koje se vrše u vezi sa postupanjem Milenkovića ne zasnivaju samo na navodima pojedinih medija i bivših visokih funkcionera MUP-a, već i na konkretnim činjenicama koje su vrlo indikativne. Tužilac je dodao da Više javno tužilaštvo ne istražuje Jovanjicu, niti vrši procenu Milenkovićeve bezbednosti, već da su za to zaduženi Tužilaštvo za organizovani kriminal i drugi državni organi.

Milenković je dva puta u svojstvu građanina bio pozivan u Tužilaštvo kako bi odgovorio na pitanja i optužbe koje je na njegov račun iznela nekadašnja državna sekretarka MUP-a Dijana Hrkalović. Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin oslobodio je načelnika IV odeljenja beogradske policije čuvanja tajnosti podataka, kako bi mogao da odgovori na pitanja Tužilaštva.