Predsednik Crne Gore Jaković Milatović, u svom obraćanju, najavio je da će uputiti svim parlamentarnim partijama platformu o EU integracijama u cilju vraćanja evropske agende i reformi u fokus.

„Evropska budućnost Crne Gore predstavlja zajednički imenitelj svih, ne postoji politički subjekt koji je protiv toga“, kazao je na konferenciji za novinare.

On je rekao da je poslednjih meseci tema EU integracija stavljena u drugi plan.

„Zasenile su je političke teme i novi talas političke polarizacije“.

Podsetio je da su izbori bili 11. juna, a još nema vlade ni predsednika Skupštine.

Tako da je platforma, kako je kazao, doprinos odblokiranju institucija u Crnoj Gori.

„Razgovor sa političkim partnerima na ravnopravnim osnovama je dužnost i obaveza predsednika države. Zajedničko potpisivanje ove platforme predstavljalo bi znak političke zrelosti. Treba da pokažemo kapacitet da se uprkos razlikama, okupimo oko pitanja od javnog interesa kao što su EU integracije. Ovo bi bio i pozitivan signal u kontekstu izveštaja EK koji očekujemo ovog meseca“, rekao je Milatović.

On je pročitao dokument pod nazivom Platforma za Crnu Goru u EU, prenose.

Ona sadrži više principa od kojih se jedan odnosi na pokretanje dijaloga u cilju kompletiranja imenovanja ključnih ljudi u pravosuđu.,

Tekst platforme

iskazujući jasno opredeljenje prema potrebi daljeg razvoja građanske, demokratske i ekonomski razvijene Crne Gore,

poštujući evropske vrednosti, uključujući ljudsko dostojanstvo, slobodu, ljudska prava, demokratiju, jednakost i vladavinu prava, kao vodeće postulate političkog angažmana, podržavajući odluke i postupanja koji vode do ubrzanog članstva Crne Gore u Evropsku uniju (EU), bez daljeg odlaganja, izražavamo posvećenost zajedničkim principima budućeg institucionalnog i političkog delovanja, koji se odnose na:

Usaglašavanje zakonodavne aktivnosti sa Ustavom Crne Gore i pravnom tekovinom EU, uz konsultovanje i učešće javnosti, tj. zainteresovanih subjekata, u procesu donošenja odluka.

Neodložno pokretanje parlamentarnog dijaloga u cilju izbora nosilaca najviših sudskih i tužilačkih funkcija, prenosi Danas.

Nastavak reformi u pravosuđu u cilju odlučne borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Posvećenost sveobuhvatnoj reformi izbornog zakonodavstva, u cilju jačanja integriteta izbornog procesa i poverenja u izbore.

Posvećenost održivom ekonomskom razvoju kroz sprovođenje strukturnih reformi, unapređenje savremene transportne, digitalne i zdravstveno-socijalne infrastrukture i privlačenje kredibilnih investicija, u cilju unapređenja životnog standarda građana.

Izgradnju efikasne javne uprave, kroz sprovođenje procesa depolitizacije i promociju meritokratije u upravljanju kadrovima, koja odlučno radi na procesu pridruženja Crne Gore EU.

Unapređenje ambijenta za rad civilnog sektora i medija, koje podrazumeva slobodu izražavanja i spremnost za otvoren, transparentan i redovan dijalog sa organizacijama civilnog društva.

Posvećenost izgradnji društva jednakih šansi, koje njeguje poseban senzibilitet prema unapređenju položaja ranjivih grupa i poštovanju ljudskih prava.

Osnaživanje Ustavnog koncepta ekološke države Crne Gore, kroz implementaciju EU Zelene agende, zaštitu prirode i životne sredine.

Kreiranje kvalitetnijeg okruženja za mlade, kroz sveobuhvatnu reformu sistema obrazovanja, uključivanje crnogorskih univerziteta u EU mreže i programe, bolju povezanost obrazovnih programa i potreba tržišta rada.

Osnaživanje kapaciteta institucija za privlačenje sredstava iz EU fondova i njihovu dalju implementaciju.

Potpunu usklađenost sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU, kao i učešće u EU inicijativama koje se odnose na promociju mira i bezbednosti na globalnom nivou.

Jačanje pozitivne i konstruktivne uloge Crne Gore u regionu, uključujući regionalnu ekonomsku integraciju kroz Zajedničko regionalno tržište (Berlinski proces) i druge inkluzivne inicijative regionalne saradnje usklađene sa EU standardima.

Potpisnici platforme, na ovaj način, promovišu političku stabilnost, konsenzus oko zajedničkih vrednosti i spremnost na udruženo delovanje – u cilju ubrzanja evropskog puta Crne Gore.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.