Na osnovu oko 99,71 odsto prebrojanih glasova u drugom krugu predsedničkih izbora u Hrvatskoj, Zoran Milanović, kandidat SDP-a, osvojio je 1.033.578 glasova, dok je Kolinda Grabar Kitarović iz HDZ-a iza njega sa 927.758 glasova. U procentima, Milanović ima 52,70 odsto, a dosadašnja predsednica Hrvatske 47,30 odsto glasova birača, podaci su Državnog izbornog povereništva.

Zoran Milanović je u pobedničkom govoru zahvalio svima, pa i protivkandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović.

„Kampanja je bila teška, duga, nije uvek bila korektna, ali to je tako. Ako sam bilo koga previše nagazio, rekao neku neistinu, to nije bio namerno. Od danas i sutra radim i živim posao drugačiji od ovoga do sada. Postaću predsednik svih građana, Hrvata i onih koji to nisu, i sretan sam zbog toga. Znam i da danas ima puno ljudi koji nisu hteli da postanem predsednik. S time moramo živeti. Od mene neće čuti sladunjave priče o zajedništvu, ali insistiraću da nikoga bez potrebe ili namerno ne povredim, da budem uvo i glava za svakoga, da vodimo dijalog svesni da nas ima različitih“, poručio je Zoran Milanović.

Posle objavljenih prvih izbornih anketa, kada je postalo jasno da će pobediti, Zoran Milanović je počeo da slavi pobedu. On se na svom Fejsbuk profilu zahvalio svima koji su glasali za njega.

„Hvala vam! Hvala svim volonterima, svima vama koji ste mi bili podrška u ovih šest mesci. Ljudi, hvala vam!“, naveo je on.

Ova objava usledila je nakon što su objavljeni rezultati prvih izbornih anketa koji su pokazali da Milanović ima više od šest odsto glasova prednosti od svoje protivnice Kolinde Grabar Kitarović. 

Prema prvim izlaznim anketama koje je za HRT, RTL i Novu TV sprovela agencija Ipsos Puls, na predsedničkim izborima u Hrvatskoj pobeđuje Zoran Milanović.

On osvaja 53,25 odsto glasova, a aktuelna predsednica Kolinda Grabar-Kitarović (HDZ) 46,75 odsto, prenosi Index.hr.

U štabu Milanovića te vesti izazvale su oduševljenje, dok, kako se navodi, u štabu Grabar-Kitarovićeve vlada muk.

Branko Bačić iz njenog izbornog štaba priznao je da je razlika osetna, ali je dodao da bi trebalo sačekati sve glasove i ocenio da će ona sigurno pobediti u dijaspori, mada, kako je dodao, to možda neće biti dovoljno.

Zatvorena birališta

U Hrvatskoj su u 19 sati zatvorena biračka mesta na kojima su građani birali predsednika države između dva kandidata – aktuelne predsednice Kolinde Grabar-Kitarović i bivšeg premijera Zorana Milanovića (SDP)

Pravo glasa imalo je 3. 860.000 birača, oko 5.400 više u odnosu na prvi izborni krug, 22. decembra.

U prvom krugu izbora borilo se 11 kandidata, ali kako nijedan nije dobio dovoljno glasova da bi bio izabran, u drugi je krug ušlo dvoje sa najviše glasova, Milanović i Grabar-Kitarović.

Prvi izborni rezultati biće poznati već u 20 sati.


Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.