Milanović: “U slučaju sukoba u Ukrajini, povlačimo hrvatske vojnike”

0
EPA-EFE/SPENCER PLATT / POOL

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović kaže da Hrvatska nema i neće imati ništa sa krizom u Ukrajini i naglašava da će u slučaju eskalacije sukoba Rusije i Ukrajine povući do poslednjeg hrvatskog vojnika, prenosi RTS, pozivajući se na Index.hr.

Prema njegovom mišljenju, Ukrajini nije mesto u NATO paktu.

Na pitanje novinara kako će se Hrvatska postaviti u slučaju da dođe do eskalacije sukoba Rusije i Ukrajine, Milanović je istakao da Hrvatska nema ništa sa tim.

“Gledam izveštaje prema kojima NATO pojačava prisutnost i šalje nekakve izvidničke brodove. Mi sa tim nemamo ništa i nećemo imati ništa, to garantujem. Nećemo slati nikoga, a ukoliko dođe do eskalacije, povući ćemo do poslednjeg hrvatskog vojnika”, rekao je Milanović.

Milanović je rekao i da Hrvatska neće biti u ulozi vatrogasca u ovom slučaju.

“Što se tiče hrvatske vojske, ništa od toga. Hrvatska neće u tome sudelovati. Hrvatska se od toga mora maknuti kao od požara, neće biti vatrogasac”, naglasio je Milanović odgovarajući na pitanja novinara nakon posete fabrici “Kraš” koja slavi 110 godina postojanja.

On smatra da sukob nema veze sa Rusijom i Ukrajinom, već sa dinamikom američke unutrašnje politike i Džozefom Bajdenom kojeg je, podseća, podržao jedini u Evropi.

Ipak, ističe da po pitanju međunarodne bezbednosti vidi nekonzistentnost i opasno ponašanje.

“Ovi događaji se dešavaj u predsoblju Moskve, glavnog grada Rusije. Aranžman koji će voditi računa o bezbednosnim interesima Rusije se itekako mora naći i naći će se. Načini i modaliteti postoje da se Ukrajina sačuva kao čitava država ili barem 99 odsto i da joj se ekonomski pomogne”, smatra Milanović.

Predsednik Hrvatske rekao je da je nova američka adiministracija pod pritiskom svojih “jastrebova” ali i republikanaca, koji su, kako kaže, do juče opravdavali Trampovu ziherašku politiku prema Moskvi, da se prema Rusiji postavi čvrsto.

Milanović smatra i da je legalno izabrani predsednika Ukrajine Viktor Januković, za kojeg kaže da je “muljator koji je sedeo na tri stolice”, svrgnut 2014. godine u državnom udaru koji su podsticali Evropska unija i Vašington, a što je, kako kaže, rezultiralo “okupacijom Krima”.