Milanović: “Tesla u Srbiji bio kraće nego ja u Oklaju kod Knina. Iz mog kabineta potekao predlog da njegov lik bude na hrvatskim kovanicama”

4

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je povodom kritika iz Srbije zbog Nikole Tesle na budućoj hrvatskoj kovanici evra, da je Tesla u Srbiji bio kraće nego on danas u poseti Oklaju.

“Nikola Tesla bio je u Srbiji kraće nego ja sada u Oklaju”, rekao je Milanović posle posete Oklaju, mestu nedaleko od Knina, gde je učestvovao na obeležavanju stradanja branitelja i civila prominskog kraja u Domovinskom ratu, saopštila je njegova pres služba.

On je podsetio da je predlog da Teslin lik bude na budućim hrvatskim kovanicama evra stigao iz njegovog kabineta.

Portal Indeks je preneo i da je Milanović izjavio da je “Hrvatska s Teslom imala krizu ideniteta i to je bila nejasna ljubav”. On je dodao da “svojatati Teslu možda nije u redu od Hrvatske, a od Srbije još manje”.

“A za Ruđera (Boškovića) bi se opet javila Srbija? A šta ćeš”, dodao je hrvatski predsednik.

On je ocenio da je Srbija mogla da nazove aerodrome i po Brusu Liju jer ima jednako veze sa Srbijom kao Tesla, navodi Indeks.

Kritiku Narodne banke Srbije (NBS) zbog najave Hrvatske da će na budućim hrvatskim kovanicama evra biti Tesla komentarisao je i ministar spoljnih poslova Gordan Grlić Radman koji je rekao da je “Nikola Tesla hrvatski i američki naučnik, rođen u Smiljanu, školovao se u Hrvatskoj”.

“Ne znam koji je razlog Srbije, ona tu nema uticaja i mogla bi da bude ponosna na to”, rekao je danas šef diplomatije novinarima u Zagrebu dodavši da ne zna kakve veze ima Tesla sa Srbijom.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u petak da Srbija “može imati stav” u vezi sa izborom Nikole Tesle kao motiva na budućim hrvatskim kovanicama evra, ali da nema uticaj na to. Plenković je rekao da “nikoga nikome ne uzimamo” i da bi on, da je na čelu NBS, Hrvatskoj rekao: “Bravo!”. 

4 KOMENTARA

  1. Onda po kriterijumima prepoštenog Milanovića, poništiti pripadnost hrvatskom narodu svima u Srbiji jer niti su se rodili niti ikada živeli u Hrvatskoj i promeniti im nacionalnost u Srpsku? Ako ništa drugo, biće makar jedan manje službeni jezik u Vojvodini na koji se mora prevoditi, znači ušteda.

  2. Jel ko gospodinu rekao da je Tesla, po sopstvenoj zelji, sahranjen u Srbiji i da je svu zaostavstinu zavestao Srbiji? A da g. Milanovic obidje Teslin mauzolej po sred Beograda, mmmm?

  3. Не знам колико је временски Тесла провео у Србији, још мање колико ти у Оклају, али сигурно знам, да ни минута није провео у Хрватској.

  4. Čovek je u pravu. Srbija nema veze sa Teslom. Ali, nema ni Hrvatska. Ta se država zvala Austrougarska Monarhija. A nema ni sa njima veze, jer, da nije otišao u Ameriku, završio bi u ludnici zbog čudnih i opasnih odeja.

Comments are closed.