Milanović: “Srpskom narodu je mesto na Zapadu, a ne u Rusiji”

4
EPA-EFE/SPENCER PLATT / POOL

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas da je mesto srpskog naroda na Zapadu, a ne u Rusiji i dodao da će pozvati člana Predsedništva BiH Milorada Dodika da se vrati u institucije te zemlje.

“Mesto srpskog naroda je na Zapadu, ne u Rusiji sa kojom imaju veze koje razumem, ali to je naprosto predaleko”, rekao je Milanović novinarima tokom posete Pakracu.

On je ponovio i da Srbija treba da se odluči gde pripada.

“Ovo je trenutak da Beograd odluči gde pripada, je li to EU ili Rusija iz sentimentalnih razloga, koje razumem”, dodao je Milanović.

On je ocenio da rizici od sukoba na ovim prostorima nisu povećani, da ovo “nije vreme da se iživljava na Srbiji” i da Srbija “ne mora da osudi Ruse”, ali treba da odluči, jer “sad gori”.

“Ovo je vreme da se pošalju duboke, dalekosežne poruke”, zaključio je Milanović.

Predsednik Hrvatske je rekao da će ovih dana nazvati člana Predsedništva BiH iz RS Milorada Dodika poručivši mu da bi bilo “dobro da se vrati u okvire institucija zajedničke države, to je BiH”.

“Smatram da nije produktivno ljude plašiti nekim sukobom na Kosovu i BiH. Kad sam neki dan rekao da Srbija to može samo pištoljima na vodu, hteo sam da budem i relaksiran i da pošaljem jasnu poruku da to neće napraviti, da nemaju čime, da njihove oklopne jedinice nisu na granici sa Kosovom, krenu li, svi će videti”, rekao je Milanović.

On je takođe istakao da se Republika Srpska “ne može izvući iz BiH”.

“To nije moguće, oni su na 100 km od Zagreba, to se neće dogoditi, njihovo mesto je na Zapadu”, dodao je hrvatski predsednik.

On je naglasio i da će od Dodika da traži da podrži Hrvate u BiH u njihovoj “legitimnoj i poštenoj borbi za temeljna prava”. 

RAT U UKRAJINI – NAJVAŽNIJE

Raste zabrinutost o potencijalnom radioaktivnom curenju iz nuklearne elektrane Zaporožje.

Rusija i Ukrajina razmenile su optužbe za granatiranje oblasti u kojoj se nuklearna elektrana nalazi.

Međunarodna agencija za nuklearnu energiju pokušava da ispregovara hitnu inspekciju Zaporožja.

Volodimir Zelenski rekao je da će ruski osvajači “nestati kao rosa na suncu”.

Prema izveštajima koji dolaze sa fronta, Rusija je intenzivirala svoje napade na Donjecku regiju.

4 KOMENTARA

  1. Да ли овај човек ишта друго ради сем што прати реакцију Србије? Жалосно је, пошто нема чист педигре, што мора толико да се доказује, јер у имену Зоран Милановић ама баш ништа није хрватско.

Comments are closed.