Milanović o Orbanovim izjavama: “On nije pretnja za Hrvatsku, palanačke opsesije velikom Mađarskom su deo njegovog repertoara”

0
EPA-EFE/MARTIAL TREZZINI

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović ocenio je danas da izjava mađarskog premijera Viktora Orbana da je Mađarskoj “oduzeto more”, ne predstavlja opasnost za Hrvatsku.

“Njegove sitne palanačke opsesije (jadranskom) obalom i velikom Mađarskom su deo njegovog repertorara, on nije opasnost za Hrvatsku”, rekao je Milanović novinarima u Zagrebu upitan o Orbanovoj izjavi da je Mađarskoj oduzeto more, aludirajući na deo jadranske obale.

Milanović je kazao da je Orban “živopisan karakter”, da ga ne treba doživljavati ozbiljno i da je on uvek kritikovao, dok ga je premijer Andrej Plenković iz Hrvatske demokratske zajednice (HDZ), uvek uzimao u zaštitu, pa i u evropskim telima.

On je ocenio se Orban bori za svoju državu i njenu energetsku nezavisnost.

“To je njegov posao, izabran je zbog toga, da se bori za svoju zemlju i svoj narod”, dodao je Milanović.

Hrvatski predsednik je kazao da HDZ to ne želi da prizna i to zbog “par karijerista koji se ponašaju drugačije” i gledaju da se nikom ne zamere.

“Hrvatska je talac karijernih projekcija nekoliko ljudi”, zaključio je Milanović.

Mađarski premijer Viktor Orban nedavno je izjavio da Mađarska ne bi imala problema s embargom na uvoz ruske nafte da joj nisu “oduzeli more”, misleći na hrvatsku obalu, čiji su delovi nekad bili u sastavu Ugarske.

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske osudilo je juče Orbanovu izjavu, a ambasador te zemlje pozvan je na razgovor.