Milanović o Jasenovcu: “To je bio ustaški logor, ali ustaše su Hrvati i ne mogu da kažem da s tim nemamo veze…”

0
(BETAPHOTO/HINA/Tomislav

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović rekao je danas u Jasenovcu da je tamošnji ustaški logor iz Drugog svetskog rata bio logor za ubijanje onih koji nisu mogli da se zaštite.

“To je bio ustaški logor, ali ustaše su Hrvati, a kako sam ja Hrvat i predsednik hrvatske države ne mogu reći da me se to ne tiče i da s tim nemamo veze. Imamo veze sa svim što je među nama bilo, i dobro i plemenito i loše i nisko, kako god ko od nas gledao na to”, rekao je Milanović u izjavi novinarima u Jasenovcu.

U delegaciji predsednika države bili su i bivši predsednici Stjepan Mesić i Ivo Josipović, kao i bivša premijerka Jadranka Kosor i predstavnici Udruženja veteran Domovinskog rata i antifašista. Oni su simbolično položili cveće i kamenčić kod spomenika Kameni cvet u Spomen području Jasenovac.

Milanović je na pitanje novinara rekao da je Jasenovac uvek bio kontoverzan, da se manipulisalo brojem žrtava i da u njega nije nikad došao Josip Broz Tito.

On je istakao da je u logoru ubijeno oko 100.000 ljudi, što je jednako strašno kao i pretrivanja da je ubijeno 700.000 ljudi.

“Jedna strana preteruje da je tu ubijeno 700.000 ljudi, time rade štetu istini i srpskom narodu”, rekao je hrvatski predsednik.

On se osvrnuo i na film “Dara iz Jasenovca” rekavši da je loš i neuvereljiv, te napravljen po ukradenom scenariju Lordana Zafranovića.

“Nikako na zelenu granu s ovim mestom”, dodao je Milanović.

Predsednik se osvrnuo i na svoju prošlogodšnju izjavu u Jasenovcu da treba baciti spomen-ploču s uklesanim ustaškim pozdravom “Za dom spremni”.

Nju su pre nekoliko godina u Jasenovcu postavili pripadnici zagebačkog Udruženja dobrovoljaca Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) iz rata 90-tih u čast poginulim pripadnicima te jedinice. Posle pritiska javnosti, tabla je u dogovoru s vladom iz Jasenovca premeštena u Novsku.

“Prošle godine sam mogao biti manje grub, ali ono je bila jedna neljudska provokacija. Tu poruku treba baciti, to se ne radi. Ploču, ne sudbine ljudi”, pojasnio je Milanović.

Upitan o inicijativi predstavnika jevrejske zajednice o potpunoj zabrani ustaških simbola, bez izuzetaka kao što je to u slučaju udruženja HOS, Milanović, koji se i ranije zalagao za zabranu, odgovorio je da je to stara inicijativa.

Predsednik države je izrazio žaljenje što ove godine nema zajedničkog obeležavanja godišnjice proboja zatvorenika iz logora u Jasenovcu ocenivši da su objašnjenja iz Vlade i Sabora o tome neuverljiva i jadna.

“Ovo nije stvar da li glumimo ili ne, onaj ko je državnik mora biti spreman i pokazati emociju, i bes i ljutnju ako je opravdana, ali isto tako katkad ne glumiti nego se ponašati u skladu s očekivanjima, a ne biti oportunist”, ocenio je Milanović.

U Jasenovcu danas nije bilo zajedničke državne komemoracije za žrtve tamošnjeg ustaškog logora zbog narušenih odnosa predsednika Zorana Milanovića koji dolazi iz Socijaldemokratske partije i premijera Andreja Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice, ali i zbog epidemioloških razloga.

Premijer Plenković odbacio je ranije mogućnost zajedničke komemoracije s predsednikom države s kojim je poslednjih meseci razmenio niz oštrih reči, rekavši da “nema glumljenja”.

Delegacija Vlade položila je venac u devet časova, a iza njih u 10 to je učinila i delegacija Sabora Hrvatske koju je predvodio predsednik Sabora Gordan Jandroković.

U 11 časova cveće je položio predsednik Hrvatske Zoran Milanović, a sat kasnije predstavnici naroda žrtava ustaškog logora, Srba, Jevreja i Roma, i antifašisti.

U njihovoj delegaciji bili su predsednik Srpskog narodnog veća i Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, predsednik Koordinacije jevrejskih opština u Hrvatskoj Ognjen Kraus, predstavnik Roma Veljko Kajtazi i predsednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Franjo Habulin.

Milanović je rekao da je u njegovoj delegaciji trebalo da bude i predsednik udruženja antifašista, ali da je Habulin odustao, jer ga je ucenio premijer.

On je dodao da mu je Habulin višegodišnji prijatej, ali da vodi siromašno udruženje koje je egzistencijalno zavisno “o milostinji HDZ”.

Habulin je kasnije u izjavi novinarima demantovao predsednika rekavši da ga niko nije ucenio, ali nije želeo detaljnije da odgovara na pitanja zašto nije bio u delegaciji predsednika države iako je juče potvrdio da će biti.