Milanović o crnoj listi: Nisam ni ukrajinski neprijatelj ni ruski prijatelj

0
EPA-EFE/KENZO TRIBOUILLARD

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je večeras da nije ukrajinski neprijatelj ni ruski prijatelj i ocenio da se premijer Andej Plenković ponaša kao ukrajinski agent.

“Neka se izinjava. On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsednik. To je ogromna razlika”, rekao je Milanović u intervjuu za RTL televiziju upitan o izvinjenju premijera Ukrajincima zbog njegove izjave da je ta zemlja jedna od najkorumpiranijih na svetu.

On je odbacio ocene da je proruski orjentisan, rekavši da nije “slizan s Rusima”, da u toj zemlji nikad nije bio službeno i da nije “nikad popio kafu s ruskim ambasadorom”.

Upitan je li preterao kada je rekao da je Ukrajina jedna od najkorumiranijih država, Milanović je odgovorio da nije dodavši da u dokumentima EU piše da je Ukrajina korumpirana.

“Hvala Bogu da postoje oni jer onda mi nismo najgori”, dodao je Milanović.

On je ponovio da se EU ponaša neodgovorno prema Ukrajini, jer im je obećavala milijarde, a nije dala ništa.

Milanović je rekao da se ne plaši što je zbog svojih izjava, među ostalim da Ukrajini nije mesto u NATO, završio na ukrajinskoj ekstremističkoj stranici, dodavši da očekuje da se vlast u Ukrajini obračuna sa “takvim tipovima”.

Komentarišući kritike ministra spoljnih i evropskih poslova Gordana Grlića Radmana, Milanović je ocenio da je on “sramota” i “nesposoban za posao koji radi”.

Takođe je naveo da nema nikakvu komunikaciju sa premijerom Andrejom Plenkovićem, jer on “živi u balonu”, a njegovu vladu nazvao je najkorumpiranijom hrvatskom vladom.