Milanović: “Moja supruga je prošla trgom dva minuta pre napada, a Plenković kaže da ja sejem mržnju…”

0
Profimedia

Predsednik Hrvatske Zoran Milanović danas se, tokom posete Međimurskoj županiji, osvrnuo na verbalne okršaje s premijerom Andrejem Plenkovićem, ali i na napad na Markovu trgu.

“Kojim sam to rečima 2016. prosuo i posuo seme mržnje”, ponovio je Milanović pitanje Plenkoviću i dodao da će isto pitanje postaviti i sutra, prenosi Večernji list.

“Nije ovo prepucavanje. Na dan napada na zgradu Vlade, pozvao sam premijera, ponudio saradnju, usaglasio se s njim da nam ne treba sednica VNS-a (Savet za nacionalnu bezbednost Hrvatske), da bi on mene u Briselu potom optužio da sejem mržnju”, rekao je predsednik Hrvatske.

“Moja je supruga prošla tamo dva minuta pre napada. Snimak napada sam odmah video i zato me je začudilo šta premijer govori. To je napad na policajca, koji ima manju platu od napadača. Da, to ima elemente terorizma, međutim, to je bio usamljeni napadač”, rekao je Milanović i dodao da je on svakako za održavanje sednice Saveta za nacionlanu bezbednost, ali po zakonu, a ne da to bude “još jedna parada HDZ-a”.

Milanović se osvrnuo i na tvrdnju premijera Plenkovića da relativizuje funkciju predsednika države.

“Sve je relativno, to je i Ajnštajn shvatio”, ironično je poručio hrvatski predsednik.

Milanović je upitan i da li ga vređa to što ga je Plenković nazvao “54-godišnjim šmrkavcem”.

“To je rekao? Ne vređa me, više je da stanete i zapitate se… Ja sam stariji od njega tri godine i nudim saradnju. A on ode u Brisel i ponaša se vrlo neodgovorno. Od sebe pravi žrtvu”, rekao je Milanović.

“Moja žena je tada prošla, majka moje dece. On tada nije ni bio na poslu. Narikač i guslar, to je zezanje. A šmrkavac… to je kad ne znaš jezik, pa ne možeš da se setiš ničeg drugog”, dodao je on.

Milanović je naglasio i da ga zabrinjava situacija s koronavirusom u Hrvatskoj.

“Nosim masku. Šta ako se za nekog ovde utvrdi da je pozitivan. Apelujem na sve da se informišu o epidemiji gripa u Hongkongu 1968. godine. Tada je preminulo gotovo dva miliona ljudi. Moramo slušati struku”, rekao je Milanović.