Hrvatska će i ove, kao i svake godine 4. i 5. avgusta obeležiti godišnjicu akcije „Oluja“. Ovog puta je obeležavanje specifično, jer dolazi „okrugla 25. godišnjica“, a na čelu države se nalaze dvojica lidera, najblaže rečeno suprostavljena, premijer Andrej Plenković koji je lider HDZ-a i predsednik Zoran Milanović, nekada lider SDP-a. A uz to se upravo formira hrvatska vlada u kojoj će jedno potpredsedničko mesto imati i Boris Milošević kao predstavnik nacionalnih manjina.

Obeležavanje 25. godišnice akcije Bljesak nije prošlo bez incidenata.

Hrvatska, inače, ovu akciju koja se u Srbiji, i među Srbima u Hrvatskoj, pamti po velikom broju prognanih i ubijenih, obeležava kao „Dan pobede i domovinske zahvalnosti“ i kao „Dan branitelja“.

Novina ove godine je da će na mestu obeležavanja u Kninu biti prisutan i hrvatski predsednik Zoran Milanović, kao i da će obeležavanje „Oluje“ biti nešto drugačija zbog pandemije koronavirusa i moguće nepovoljne epidemiološke situacije, prenosi Večernji list.

Obeležavanju „Oluje“ prisustvovaće i premijer Adrej Plenković, a ministar branitelja Tomo Medved je rekao da bi na narednom sastanku trebalo definisati protokol obeležavanja „Oluje“, na osnovu najnovije epidemiološke situacije.

Milanović je kao premijer Hrvatske dva puta već govorio na glavnom gradskom trgu u Kninu. Oba puta je bio izviždan, pa je nesumnjivo da će ovaj događaj biti ispraćen sa posebnom pažnjom.

On je zbog takvog dočeka na obeležavanju „Oluje“ svojevremeno skup nazvao „stranačkim zabavom“.

„Naravno da su u Kninu prisutni i ljudi sa nepolitičkim stavovima. Međutim, i nažalost, poslednjih godina se to pretvorilo u stranački skup HDZ-a“, rekao je Milanović pre četiri godine kada je odgovarao na pitanje zašto nije otišao u Knin.

„Ja sam odlazio redovno, ali kad su sve ovo namerno zakuvali, neka to ove godine rade bez mene“, dodao je tada Milanović.

O obežavanju „Oluje“ Milanović je govorio i tokom predsedničke kampanje i ubrzo nakon što je postao predsednik.

„Knin je malo je mesto i železnička stanica u Dalmatinskoj zagori, bez novca, bez ljudi, bez snage i težine, a mi slavimo to u Kninu kao da je u pitanju Berlin“, rekao je Milanović nakon što je izabran za predsednika.

Takođe, Plenković i Milanović su se već sastali na obeležavanju vojno-policijeske akcije „Bljesak“ u Okučanima. Milanović je tada demonstrativno napustio skup zbog pojavljivanja ustaškog pokliča „za dom spremni“.

Kako Večernji list saznaje, na obeležavanju „Oluje“ će se posebno voditi računa da u samom protokolu skupa, kako ne bi došlo do slične situacije.

Ministar Medved je izrazio nadu da će u Knin doći i svi ministri Vlade, uključujući tu i predstavnike predstavnike SDSS-a – Borisa Miloševića i Milorada Pupovca.

Milošević je izjavio da je „Oluja“ jako osetljivo pitanje.

„Sama Oluja je za srpsku zajednicu u Hrvatskoj osetljivo pitanje koje nosi traumatično iksustvo. Razumem da će me svi pitati za Knin, pogotovo u novonastalim političkim okolnostima, ali kao pripadnik srpske zajednice želim da mislim i na civilne žrtve iza Oluje i kako da njima iskažemo pijetet”, rekako je nedavno Milošević za Večernji list.

https://www.nstore.rs/product/letnji-dvobroj-pdf-izdanje-nedeljnika-br-445-446-od-23-jula-do-6-avgusta/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Komentar(1)

  1. Bobby
    28. jula 2020. 17:48

    Вама двојици ту заиста недостаје само Милошевић, али Слободан. Да њега није било, никада ви ништа не би славили. И споменик у Загребу сте му остали дужни.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.