Milanović i Plenković protiv obaveznog vojnog roka: “To nema čak ni Rusija…”

0

(Beta) – Predsednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je danas povodom ideje o vraćanju obaveznog vojnog roka da je hrvatski Ustav jasan i da ne predviđa takvu mogućnost, a ideju je odbacio i premijer Andrej Plenković.

“Mene to zanima isključivo u kontekstu odbrambene sposobnosti Hrvatske. Naš Ustav je dosta jasan, ne postoji obavezan vojni rok”, rekao je Milanović novinarima posle vojne vežbe u Slunju, prenela je njegova pres služba.

On je ukazao da u Evropi svega nekoliko država ima obavezan vojni rok, istakavši da ga nema čak ni Rusija.

“Treba o tome dobro razmisliti i biti svestan stvarnosti i jedinog kriterijuma, a to je odbrambena sposobnost hrvatske države i, naravno, dobrobit naših građana i mladih ljudi”, zaključio je Milanović upitan o izjavi ministra odbrane Marija Banožića da postoji mogućnost uvođenja obaveznog vojnog roka.

Na pitanje o finansijskim aspektima eventualne takve odluke, predsednik je odgovorio da bi to “svakako bilo komplikovano” i ocenio da bi trebalo pripremati se nekoliko godina uz niz logističkih i finansijskih pitanja.

Povodom izjave ministra odbrane da su neki roditelji rekli da bi želeli vraćanje vojnog roka iz vaspitnih razloga, Milanović je odgovorio da ima punoletnog sina i da punoletni o tome sami odlučuju. “Šta sam ga vaspitao, vaspitao sam”, dodao je Milanović.

Premijer Andrej Plenković rekao je u Splitu da je izjava ministra odbrane “pogrešno shvaćena” i da povratak vojnog roka nije tema.

“Neće biti uvođenja obaveznog vojnog roka”, rekao je Plenković novinarima tokom posete Splitu gde je došao da podrži kandidate Hrvatske demokratske zajednice pred drugi krug lokalnih izbora u nedelju.

Svoju izjavu danas je pokušao da objasni ministar odbrane Mario Banožić koga su novinari u Slunju upitali o jučerašnjoj izjavi da je moguć povratak vojnog roka.

On je odgovorio da je to pitanje bilo postavljeno u okviru šire teme o budućnosti vojske.

“Mi s ovim modelom (dobrovoljnog služenja) imamo 500-600 dobrovoljnih vojnika koji se pronađu u rezervi služenja vojnog roka. Treba naći model po kojem će se povećavati obavezna vojna rezerva. To su teme za razgovor”, rekao je Banožić u Slunju, preneli su portali.

On se pozvao na istraživanja u kojima je dve trećine ispitanih reklo da želi povratak obaveznog vojnog roka, ali i ocenio da to žele “iz pogrešnih pobuda” navodeći da je većina rekla da to želi kao deo vaspitanja.

“Verovatno su to roditelji koji posmatraju današnje okruženje. Rekao sam da to nije dobar motiv, da motiv ulaska u vojsku mora biti osećaj pripadnosti domovini”, dodao je on.

Upitan o kakvim je istraživanjima reč, Banožić nije precizirao, ali je naveo ankete na portalima.