Milanović: “Hrvatska nije povećala stepen pripavnosti vojske”

0
EPA-EFE/FILIP SINGER

(Beta) – Kabinet predsednika Hrvatske saopštio je danas da predsednik države Zoran Milanović nije naredio povećanu pripravnost hrvatske vojske.

“Sadašnje stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj ne zahteva povećanje pripravnosti Oružanih snaga. Niti je Vlada Hrvatske predložila, niti je predsednik Republike naredio povećanu pripravnost Oružanih snaga”, navodi kabinet predsednika države u reakciji na izjavu premijera Andreja Plenkovića da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti.

U saopštenju se ističe da kabinet predsednika “u cilju tačnog informisanja javnosti te da bi se sprečilo uznemiravanje građana Hrvatske, smatra nužnim da se osvrne na izjavu predsednika Vlade Hrvatske Andreja Plenkovića”, koji je sinoć rekao da je hrvatska vojska podigla stepen pripravnosti od uobičajenog stanja.

Kabinet predsednika je pojasnio da prema Zakonu o odbrani, pripravnost Oružanih snaga naređuje predsednik Hrvatske na predlog Vlade.

Takođe se navodi da prema Zakonu o odbrani, stanje pripravnosti podrazumeva mobilizacijske, organizacione, sigurnosne i druge mere i postupke koji su potrebni radi sprečavanja i uklanjanja opasnosti od napada na Republiku Hrvatsku i drugih opasnosti koje ugrožavaju suverenitet, nezavisnost i teritorijalnu celovitost Republike Hrvatske, građana i imovine.