“Mika je kao upravnik pozorišta dolazio u uniformi i pričao da je naš komandant koga moramo da slušamo…”: Glumica Aleksandra Anđelković o Miroslavu Aleksiću

1
Printscreen/YouTube/Jutarnji Program TV HAPPY

Nakon što je glumica Milena Radulović javno istupila sa tvrdnjama da ju je, dok je još bila maloletna, silovao nastavnik glume Miroslav Mika Aleksić, njega su za zlostavljanje prijavile još neke devojke, a oglasili su se i brojni bivši učenici njegove škole glume koji su pričali o svom iskustvu.

Aleksić je svojevremeno upravljao i u Malom pozorištu “Duško Radović”, a glumica Aleksandra Anđelković je opisala atmosferu dok je Aelksić bio upravnik tog pozorišta.

“Zabranjivao je smejanje pola sata pre predstave u glumačkom klubu. Za vreme bombardovanja pojavio se u uniformi i rekao: Ja sam vaš komandant, vi ste moja vojska. Mi smo u ratnom stanju, sada imate da slušate vašeg komandanta”, rekla je Anđelković, u intervjuu za Novosti.

“Naša radna obaveza je bila da čistimo pozorište, da ribamo, renoviramo, kuvamo kafe. To više nije bilo pozorište, pogotovo ne dečje…”, dodala je ona.

Anđelković je istakla da je bila vođa pokreta koji je zahtevao smenu Aleksića, da je organizovala potpisivanje peticije i okupljanje kolega oko inicijative da odu iz pozorišta zbog jako lošeg odnosa prema zaposlenima.

Sve to dešavalo se u novembru 2000. godine, kada je sa još dvanaest kolega (od dvadeset članova ansambla) izašla pred novinare i obelodanila da Aleksića više ne žele da vide na tom mestu.

“U to vreme, četvoro gumaca (Jelena Tinska, Rada Plećaš, Goran Balančević i Dragana Mrkić) dalo je otkaz, a skoro pola tehnike napustilo pozorište zbog psihičkog maltretiranja, vređanja i katastrofalnog odnosa prema ljudima”, rekla je Anđelković.

“Meni je pretio. Smanjio mi je platu 30 posto zbog neposlušnosti, insinuirao da on zna da je moj muž, navodno, poslao neke ljude da ga biju. A to apsolutno nije tačno, moj muž nema veze s njim, niti je učestvovao u bilo čemu”, dodala je ona.

Istakla je da su svi koji su u to vreme otišli iz teatra za najmlađe doživeli neka maltretiranja – vikanje, vređanje, pretnje… Zato je sa potpisima kolega Aleksandra otišla u Udruženje dramskih umetnika, sindikat, pa kod Gorice Mojović u Skupštinu grada Beograda:

“Išla sam kod svih tražeći podršku i pomoć, informisala sam ih šta se dešava u pozorištu i na koji način se tretiraju ljudi. Onda sam napisala pismo Gradu, sa kolegama koji su prihvatili da učestvuju u tome. Imali smo potpuno razumevanje, organizovan je i sastanak”, rekla je Anđelković.

“Ali, kad je razrešen, Aleksić je uradio još jednu monstruoznu stvar da bi se nam se osvetio: njegova žena Biljana Mašić, (koja je kod nas honorarno radila kao glumica sa nekim svojim studentima), tužila je pozorište za neisplaćivanje glumačkih honorara. A Aleksić je te honorare odobravao, lično. I nije plaćao…”, dodala je ona.

Anđelkovićeva je otkrila da je pozorište izgubilo spor. Račun je bio blokiran nekoliko meseci i za to vreme zaposlei nisu dobijali plate.

“Trpeli smo, dakle, sve dok se sav taj novac od tužbe nije slio u njihove džepove. Bili su jako moćni…”, istakla je glumica.

Aleksandra Anđelković je rođena 1965. godine u Beogradu. Završila je Fakultet dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi prosefora Arse Jovanovića 1989. godine. Igrala je u predstavama: “Vojcek”, “Strah od vernosti”, “Orestija”, “Veštice iz Salema”, “Žabar”, “Ćelaca pevačica”. Od 1991. je stalni član Malog pozorišta “Duško Radović”.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga “ISTORIJA 21. VEKA” za samo 7.999 dinara!

1 KOMENTAR

  1. psihopata. koliko je bio moćan kada je sve zataškavao? a i sada j epitanje šta će biti na kraju.

Comments are closed.