Mijač, Šijan, MIhalkov…: Ko su novi članovi SANU

0
Fotografija: Oksana Skendžić/Arhiva Nedeljnika

Srpska akademija nauka i umetnosti (SANU) saopštila je da je na Izbornoj skupštini danas izabrano 12 redovnih, 13 dopisnih i pet inostranih članova SANU, medju kojima je i ruski reditelj Nikita Mihalkov.

SANU navodi da su bila ukupno 54 kandidata, od kojih 13 za redovne, 36 za dopisne, kao i pet kandidata za inostrane članove.

U saopštenju se navodi da su nakon tajnog glasanja u redovne članove SANU izabrani Vladimir Rakočević i Vladica Cvetković (Odeljenje za matematiku, fiziku i geo-nauke), Miloš Djuran i Velimir Popsavin (Odeljenje hemijskih i bioloških nauka), Slobodan Vukosavić i Velimir Radmilović (Odeljenje tehničkih nauka).

Goran Stanković, Bela Balint i Marko Bumbaširević izabrani su članovi Odeljenja medicinskih nauka, Miodrag Marković i Slavenko Terzić Odeljenja istorijskih nauka i Svetislav Božić Odeljenja umetnosti.

Medju kandidatima za dopisne članove, kojih je bilo 36, izabrano je 13.

Novi dopisni član Odeljenja za matematiku, fiziku i geo-nauke je Igor Dolinka, u Odeljenju hemijskih i bioloških nauka novi dopisni članovi SANU su Marjan Niketić i Željko Tomanović.

Novi dopisni članovi su i Miodrag Mihaljević, Vladimir Srdić i Vladan Devedžić (Odeljenje tehničkih nauka), Miodrag Loma i Milivoj Nenin (Odeljenje jezika i književnosti), Dragan Bogetić (Odeljenje istorijskih nauka), Mrdjan Bajić, Dejan Mijač, Miodrag Tabački i Slobodan Šijan (Odeljenje umetnosti).

“Svi predloženi kandidati za inostrane članove su izabrani, a reč je o Časlavu Brukneru, Slobodanu Simonoviću, Nataliji Naročnickoj, Ginteru Princingu i Nikiti Sergejeviču Mihalkovu”, navodi se u saopštenju SANU.