Mihajlović: “Struja mora da poskupi do 10 odsto”

0
Printscreen/YouTube/K1 Televizija

“Bilo je naslova u medijima, iz hrvatskih medija se prenosi kako će Srbija biti u restrikcijama električne energije. Neće biti restrikcija, to nije nijednog trenutka u nekom planu”, rekla je Zorana Mihajlović za TV Prva, a prenosi RTS.

Ministarka rudarstva i energetike je poručila kako je “izvesno povećanje” cena struje, ali će se još videće u kom procentu.

Cena struje ne raste da bi pokrila dugove EPS, oni su veliki, ali da ne bi rasli, rekla je Mihajlovićeva i predviđa da bi nova cena električne energije mogla porasti do 10 odsto.

Mihajlovićeva je navela da je Srbija u subotu zbog velikih vrućina potrošila 92 miliona kilovat sati, ali je morala da uveze devet odsto struje jer domaća proizvodnja nije dovoljna da pokrije toliku potrošnju.

Srbija će, kako je rekla, imati dovoljno gasa, struje, naftnih derivata, ali je pitanje koliko će sve to koštati, jer je za to već dato milijardu evra, biće potrebno još.

Kada je reč o uvozu struje, Srbija uvozi između šest i 12 odsto dnevnih potreba, a očekujem da bi to zimi moglo ići od 20 do 30 odsto, predvidela je ona.

Mihajlovićeva je naglasila da u ovom trenutku 1.000 korisnika nema struju od 3,5 miliona potrošača.

Ona je rekla da se cela država trudi da građani imaju struju i grejanje tokom zime, podsećajući da je sa Rusijom dogovorena isporuka gasa za naredne tri godine, da ima rezervi naftnih derivata, a struja će se uvoziti “sigurno još narednih godinu dana”.