Mihajlović: “Skoro sve što bi Kolubara B zaradila otišlo bi na takse zbog zagađenja”

2
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC/DS)

(Beta) – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović izjavila je da će Srbija biti energetski bezbedna i imati dovoljno električne energije jer ima dovoljno potencijala, ali da je važno da novi kapaciteti koji se budu gradili budu održivi i ekonomski isplativi.

„Glavni cilj je da Srbija ima dovoljno energije, da ona bude proizvedena na održiv i zdraviji način. Imaćemo plan do 2050. godine kako će raditi naše termoelektrane (TE), kao što to rade druge zemlje u Evropi, ali moramo da počnemo da gradimo i nove kapacitete koji koriste druge izvore energije kako bi proizvodnja električne energije bila ekonomski održiva“, rekla je Mihajlović za TV Hepi, saopštilo je ministarstvo.

Ona je kazala da će se na postojećim elektranama raditi postrojenja za odsumporavanje, ali da kad je reč o novim elektranama, mora da se vodi računa kolika bi bila stvarna cena te struje.

„Sve što bi proizvela TE ‘Кolubara B’, većina prihoda otišla bi na takse za ugljenik, zbog zagađenja. Te takse sada iznose 51 evro po toni ugljenika, na početku godine su bile 35 evra, a do kraja godine se očekuje da će biti 130 evra. Ako znamo da ćemo te takse morati da plaćamo na energiju iz novih termoelektrana, onda je veliko pitanje da li treba da ih gradimo ukoliko znamo da ćemo onda plaćati još više za takse“, navela je ona.

Podsetila je da je TE „Кolubara B“ počela da se gradi pre 41 godinu, da je u njenu izgradnju do sada uloženo oko 400 miliona evra, ali da je ta oprema velikim delom izgubila na vrednosti i da danas vredi oko 100 miliona evra.

„Da je TE ‘Кolubara B’ napravljena pre pet ili deset godina, to ne bi bio problem, ali sad je pitanje održivosti i isplativosti te termoelektrane. Iz tog razloga ministarstvo nije dalo odobrenje za njenu gradnju, i to gledajući podatke EPS-a“, rekla je Mihajlović.

Ona je dodala da je važno da EPS efikasnije realizuje investicije, navodeći da će izgradnja TE „Кostolac B3“ trajati 10 godina, a da je još 2016. započeta izgradnja vetroparka u Кostolcu, gde se mora voditi računa i o tome da tehnologije brzonapreduju.

Upitana za protest radnika u Кaleniću u ponedeljak, Mihajlović je rekla da nije bilo potrebe za protestom jer niko nije rekao ni da se gase termoelektrane do 2030 , niti da će radnici ostati bez posla, kao i da na protestu nije bilo reči o stvarnoj brizi za rudare.

„Niko nije ostao bez posla ni kad smo razdvajali delatnosti u EPS-u, neće ostati ni sada, već će se raditi plan do 2050. Radnici imaju svoj posao i njima ne treba da se manipuliše, država je tu da donosi ekonomsku i energetsku politiku, a direktori su tu da je sprovode“, rekla je ministarka rudarstva i energetike.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-489-od-27-maja/

2 KOMENTARA

  1. Kako je krenulo, uvozićemo struju proizvedenu na Kosovu i to od našeg uglja. Stalno nas sabotiraju na svakom koraku. Ne dozvoljavaju nam izgradnju mini hidroelektrana, hidroelektrana, termoelektrana… Pa ljudi, vetro parkovi ne nude stabilan izvor energije. Energetski sistem zemlje je zamisljen tako da se struja proizvodi u termoelektranama a da se za vreme pikova dodatno struja proizvodi u hidroelektranama, koje su inace jedini pouzdani sistem akumulacije energije. Jedino sto hoce da nam dozvole jeste da uzimamo kredite za vetroparkove i gradjanstvu tu struju distribuiramo po visestruko uvecanim cenama ili da struju uvozimo.

  2. “… ali moramo da počnemo da gradimo i nove kapacitete koji koriste druge izvore energije kako bi proizvodnja električne energije bila ekonomski održiva“, rekla je Mihajlović za TV Hepi, saopštilo je ministarstvo.” Који су то други извори енергије, а да их Србија има и може да производи електричну енергију на овом ценовном нивоу ? Хидро потенцијал је скоро па искоришћен. Ни ветра, ни сунца Србија нема да замени угаљ. Гас је диван, али је скуп. Енергија из атома је још јефтинија, али то загађење се не да изразити смисленим цифрама. У укупној производњи електричне енергије, термоелекране на угаљ учествују са око 70%, остатак су хидро, односно да се смањи све за пар процената, колико почиње учешће енергије ветра. Ко ће и чиме заменити ових 70%, а да цена енергије остане у овим оквирима. Ако некоме и није било јасно зашто сам се ја овде расписао, је управо због тога. Јер, где год цена енергије почне да расте, расту и притисци да се цена радне снаге смањи, јер капитал ће одмах, са падом профита, да упали “црвено светло” и креће да се сели. Ми ионако на власти имамо руководство које брине о радницима и њиховим правима, тако да је се само може замислити шта је перспектива у том случају.

Comments are closed.