Mihajlović: “Restrikcije nisu u planu, struja mora da poskupi do 10 odsto”

2
PrintScreen/YouTube/K1 Televizija

Restrikcije struje nisu nijednog trenutka u planu, poručila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović i ocenila kako bi “bilo smešno” da Srbija, kao i sve druge zemlje, nema krizni plan za bilo kakvu situaciju, bilo da je reč o struji ili gasu, ali je nagovestila poskupljenje struje “do 10 odsto”.

Bilo je naslova u medijima, iz hrvatskih medija se prenosi kako će Srbija biti u restrikcijama električne energije. Neće biti restrikcija, to nije nijednog trenutka u nekom planu, rekla je Mihajlović za TV Prva.

Ona je poručila kako je „izvesno povećanje“ cena struje, ali će se još videće u kom procentu, prenosi N1.

Cena struje ne raste da bi pokrila dugove EPS, oni su veliki, ali da ne bi rasli, rekla je Mihajlović i predviđa da bi nova cena električne energije mogla porasti do 10 odsto.

Mihajlović je navela da je Srbija u subotu zbog velikih vrućina potrošila 92 miliona kilovat sati, ali je morala da uveze devet odsto struje jer domaća proizvodnja nije dovoljna da pokrije toliku potrošnju.

Srbija će, kako je rekla, imati dovoljno gasa, struje, naftnih derivata, ali je pitanje koliko će sve to koštati, jer je za to već dato milijardu evra, biće potrebno još.

Kada je reč o uvozu struje, Srbija uvozi između šest i 12 odsto dnevnih potreba, a očekujem da bi to zimi moglo ići od 20 do 30 odsto, predvidela je ona.

Mihajlović je naglasila da u ovom trenutku 1.000 korisnika nema struju od 3,5 miliona potrošača.

Ona je rekla da se cela država trudi da građani imaju struju i grejanje tokom zime, podsećajući da je sa Rusijom dogovorena isporuka gasa za naredne tri godine, da ima rezervi naftnih derivata, a struja će se uvoziti „sigurno još narednih godinu dana“.

Ne mogu da kažem da sam se navikla na negativnu kampanju prema sebi kad se formira nova vlada, a i kad se ne formira. Važno je šta ste uradili, šta ostaje iza vas, to je jedino bitno kad se razgrnu intrige, priče i lobiji, zaključila je Mihajlović.

2 KOMENTARA

  1. Ако мисли да је понављањем изјаве свог партијског шефа и идола, о поскупљењу струје, зарадила министарску плату, грдно ср вара. То је још један доказ поданичког менталитета у СНС, где је само један “господин”, а сви остали су другови(поданички шрафови). Министарска Михајловић је у правом смислу задужила грађане својом неспособношћу, да ће је дуго памтити. И по штетном “руковођењу” најбитнијим министарствима.

  2. Само у овој држави ово може да се зове министром. Од катастрофалних резултата рада у Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, до потпуног уништења система електропривреде, где је сада министар, када уз најаву неопходне рехабилитације система у трајању од годину дана, лицитира још и са висином поскупљења ! Већ са лицитираним износима које је најављивала, 40, 20, па ево сада и 10%, види се да нешто озбиљно није у реду са проценом стања у ЕПС-у. Кориговање цена, ако је потребно, не може да се ради на овакав начин. Није ни могло, а тек сада не може. Није Минстарство енергетике Фискални савет ! Њих не интересује шта тамо и ко ради, њих интересује да је А+Б једнако некаквој цени која у крајњем даје резултат у плусу. Да ли ће такав резултат да се постигне радом: 2, 200.000 или 2.000.000 радника, није њихов предмет посматрања. Они то не знају, они читају књиге, сабирају и одузимају цифре. Ако тај мегават производи 2.000.000 радника и цена мора бити таква да таквом систему омогући проширену репродукцију, просто. А такву цену струје би као редовну могли да плате само појединци, док би остали вероватно само и радили да плате те рачуне, ако не и да продају још нешто мимо тога. И то је став Фискалног савета, али то не може бити став и Министарства енергетике. Готово је са формирањем цена “колико нам треба+ 10%”. Сада прво рукави морају да се засучу. ЕПС је један гломазан, неефикасан и неекономичан систем. Јел’ то неко поменуо пре повећања цена ? Наравно да није. Њима само недостаје повећање цена и све ће бити у реду ! Не, неће. Није политички опортуно, али је то први корак пре (евентуалног) повећања. Значи, прво увођење реда и поретка у ЕПС, да се види ко шта и колико њих производи ? Да се дефинишу токови новца и шта се за које паре купује ? Преко 10 милијарди евра пријава од стране ДРИ за незаконито поступање јавним новцем лежи по судским фиокама. Данас и више. Стога би један независан и двоструко одитован биланс би био јако пожељан. Па онда да разговарамо о повећању, али када претходно знамо шта и колико недостаје (ако недостаје). Наравно, никоме се у власти то не мили и овај пад лицитираног износа повећања није никакав резултат процене стања, или не дај Боже уочених пропуста, па ето и нових уштеда, већ само и једино из разлога постизања што “безболнијег” компромиса да се ништа у том смислу не уради, а да се некакво повећање цена обезбеди. Јер нерад и јавашлук иду овој власти итекако на руку. Јер не видим други разлог зашто би се ово и даље звало министром.

Comments are closed.