Mihajlović: “Otvaramo poseban fond za školovanje dece stradalih rudara, naslediće njihove penzije, pomoći ćemo”

0
(BETAPHOTO/KABINET POTPREDSEDNICE VLADE, KOORDINACIONO TELO ZA RODNU RAVNOPRAVNOST/ZORAN PETROVIC)

(Beta) – Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović rekla je danas da će država pomoći porodicama nastradalih rudara u rudniku “Soko” i da će, pored jednokratne pomoći, deca poginulih naslediti i penzije, kao i da će ministarstvo inicirati osnivanje posebnog fonda za školovanje dece, saopštio je njen Kabinet.

“Pored jednokratne pomoći za porodice stradalih, deca poginulih rudara će naslediti penziju, ali će Ministarstvo rudarstva i energetike posebnu pažnju posvetiti deci i iniciraćemo fond za njihovo školovanje. Iza osmorice poginulih rudara ostalo je 12 dece i učinićemo sve da im olakšamo školovanje”, rekla je Mihajlović, gostujući na Hepi televiziji.

Ona je rekla da je istraga o nesreći u toku i da će rezultati biti javno dostupni. Prema njenim rečima, sve nadležne institucije, inspekcija, policija, tužilaštvo, rade svoj posao i kada bude gotov preliminarni izveštaj sve će biti javno.

Rudnik “Soko”, kako je rekla, ima najbolji monitoring, baš zbog toga što se zna da je “metanski” rudnik.

Dodala je da je potrebno napraviti plan koji podzemni rudnik treba zatvarati i navela da će u tom slučaju država obezbediti alternativu za sve radnike.

Najveća količina uglja iz rudnika “Soko” prodaje se, prema njenim rečima, Elektroprivredi Srbije (EPS) jer je to kvalitetan ugalj, sa visokom kaloričnom vrednošću, sa manje pepela i sumpora od lignita.

Država, kako je rekla, izdvaja 45 miliona evra godišnje za JP PEU “Resavica” u čijem je sastavu i “Soko”, gde radi više od 3.500 ljudi i obaveza je države da o njima vodi računa, “jer oni 2012. godine nisu imali ni zdravstvene knjižice”.

“Godinama se razgovara o tome koji rudnici treba da rade i mogu da budu rentabilni, a koji ne, ali će država svakako obezbediti alternativu za sve ljude u tom delu Srbije”, rekla je Mihajlović.