Mihajlović: “Dalje ruke od rudnika i rudara”

0
Foto Beta/ZORAN PETROVIC

(Beta) – Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je danas da Srbija, kao suverena zemlja, samostalno vodi svoju energetsku politiku u interesu svojih gradjana, a ne u interesu bilo koga izvan Srbije.

“Čini mi se da poslanica u Evropskom parlamentu Viola fon Кramon ni u Nemačkoj ne može da zatvara rudnike i uredjuje energetski sektor, a tek to neće moći da radi u Srbiji, dok je ove Vlade i predsednika Srbije. Dalje ruke od rudnika i rudara i puna podrška EPS-u i njegovim radnicima”, navela je ministarka u saopštenju. 

Dodala je da je cilj da Srbija u energetskoj tranziciji ostane energetski bezbedna, da ne zavisi od uvoza električne energije, a da EPS bude još jači nego danas i važan “igrač” i u regionalnim okvirima.

Poslanici EP Viola fon Kramon i Petroso Kokalis su autorskom tekstu za briselski portal Euractiv naveli da EU treba da pojača insistiranje na tome da zemlje Zapadnog Balkana smanje zagadjenje, ukazujući da “neke zemlje koje teže EU” ne uspevaju da se pridržavaju propisanih standarda zagadjenja vazduha iz termoelektrana na ugalj.