“Migrantski centri u Srbiji napola ispražnjeni, kriza će eskalirati u BiH posle korone…”

0
Ilustracija: Profimedia/Ilustracija

Direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić izjavio je da se u BiH trenutno nalazi oko 7.000 migranata, od kojih je 6.000 smešteno u privremene prihvatne centre.

On je upozorio da će migrantska kriza eskalirati posle epidemije koronavirusa i popuštanja mera.

“Vidim da su centri u Srbiji, gde je bilo 9.000 migranata, napola ispražnjeni. Najviše zabrinjava njihovo kretanje prema BiH. Nemamo više smeštajnih kapaciteta”, rekao je Ujić za sarajevski “Dnevni avaz”.

Prema njegovim rečima, BiH će teško rešavati problem migrantske krize, dodavši da ta zemlja, zbog svoje ekonomske i finansijske situacije ne treba imati više prihvatnih centara i ilegalnih migranata.

“Uspevamo registrovati sve migrante koje bezbednosne agencije dovedu do Službe za strance. Moram priznati da najveći broj migranata samoinicijativno dolazi ispred terenskih kancelarija da se prijavi. Mi ih uspevamo biometrijski obraditi i te podatke razmeniti sa bezbednosnim agencijama”, rekao je Ujić.

Komentarišući situaciju da su migranti proteklih dana glavne vesti crnih hronika, Ujić kaže da je reč o napadima na imovinu, lakšim i težim krivičnim delima.

U migrantskom kampu “Miral” u Velikoj Kladuši došlo je do sukoba dve grupe migranata, a u tuči je teško povređen migrant iz Avganistana. Njega je nožem povredio Pakistanac, koji je uhapšen i osumnjičen za ubistvo u pokušaju.

Tokom incidenta, veća grupa migranata pokušala je da spreči policiju da uđe u objekat “Miral” i izvrši uviđaj, gađajući ih različitim predmetima, a jedan policajac lakše je povređen.

(Beta)