“Migrantska kriza? Sve više liči na proces kolonizacije u bivšoj Jugoslaviji”: Milorad Dodik protiv “razmeštanja” migranata u Republici Srpskoj

0
Foto: Profimedia

Srpski član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik rekao je da mu migranti sve više deluju kao kolonizatori koji nisu samo u prolazu, već je neko planirao da u Bosni i Hercegovini i ostanu.

On je predložio da migranti i novac koji nudi Evropska unija ostalim državama za njihovo zbrinjavanje ostanu na prostoru Evropske unije.

“Migrantska kriza mi sve više liči na proces kolonizacije, koji smo imali na prostoru bivše Jugoslavije u prošlom veku. Naš stav da se oni ne mogu razmeštati na teritoriji Republike Srpske neće se menjati”, rekao je Dodik.

Osim protiv razmeštanja na teritoriji RS, Dodik smatra da je “nedopustivo da ih neko smešta uz malobrojna srpska naselja u Federaciji”.

Srpski član Predsedništva je naglasio da je “došlo vreme na koje je upozoravao” i da BiH ne može da se nosi sa migrantskom krizom. Istakao je da ne postoji bilo kakav ozbiljan plan.

Dodik smatra da se problem migranata primarno mora rešavati u Evropskoj Uniji, jer je otvorila južne granice na području Bugarske i Grčke, a zatvorila severne.