Predsednik Srbije ocenio je, nakon prikaza Vojske Srbije i MUP na paradi „Odbrana slobode“, da su trud, marljivost i obučenost vojske i policije vrlo dobri.

„Veliko vam hvala za ovaj veličanstveni dan. Na impresivan način obeležili smo Dan pobede nad fašizmom i pokazali još jednom kako vraćamo dug onima koji su stvorili slobodu. Srbija je slobodna zemlja i neće nikome dozvoliti da njena sloboda bude ugrožena“, istakao je Aleksandar Vučić.

Prikaz sposobnosti pripadnika Vojske Srbije i Ministarstva unutrašnjih poslova, pod nazivom „Odbrana slobode“, počeo je u 11 časova u Nišu
padobranskim desantom koji su izveli pripadnici Specijalne brigade srpske vojske i uz učešće više od 4.000 pripadnika snaga bezbednosti i u prisustvu državnog vrha i predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preneo je N1.

Prikaz sposobnosti pripadnika VS i MUP-a obuhvatio je svečani defile pešadijskog ešalona, defile motorizovanog ešalona, nalet vazduhoplovnog ešalona i padobranski desant, ali i prikaz više stotina borbenih i neborbenih vozila i pojedinih novih sredstava ratne tehnike koja se uvode u naoružanje.

Za pripremu, organizovanje i izvođenje prikaza bio je odgovoran komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, komandant prikaza je zamenik komandanta Kopnene vojske brigadni general Vladeta Baltić, dok je u ime MUP-a bio odgovoran komandant Žandarmerije pukovnik policije Dejan Luković, preneo je RTS.

Građanima u Nišu prikazano je oko 300 raznih vrsta vozila i 40 aviona i helikoptera.

Prikazana je protivoklopna borbena helikoptera Mi-35, koje je Srbija naručila iz Rusije, kao i tenkovi T-72 koje je Rusija donirala Srbiji.

Niš je nadletati devet Migova 29. Takođe, tu je i bila ruska vojna delegacija, koju je predvodio komandant zapadnog vojnog okruga general Aleksandar Žuravljov, preneo je B92.

Između ostalih sredstava, prikazani su i tenkovi, borbena vozila pešadije, oklopna vozila Hamer i Lazar, artiljerijski sistemi Oganj i Šumadija, artiljerijska oruđa Nora, PVO sistem Pasars i druga oprema iz kompleta naoružanja proizvedenog po projektu opremanja „1.500“.

Vojna parada održana je povodom Dana pobede na fašizmom.

Paradi su prisustvovali predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, ministri Aleksandar Vulin, Nebojša Stefanović, Nenad Popović, Zoran Đorđević, Nela Kuburović i Aleksandar Antić, predsedavajući i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik, predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović, šef BIA Bratislav Gašić, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković i drugi.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.