Mia Zečević, CEO Novaston: Veliki povratak sektora poslovnog prostora

  0
  Foto: Promo

  Industrija nepokretnosti je tokom poslednje dve godine pokazala otpornost i sposobnost prilagođavanja izazovima koje je donela pandemija. „Veliki povratak” na scenu doživljava sektor poslovnog prostora, dok rezidencijalni sektor nastavlja da vrtoglavo raste, ocenjuje Mia Zečević, CEO Novaston platforme, kompanije koja obezbeđuje kompletnu uslugu u prodaji i upravljanju nepokretnostima, tekućim i investicionim održavanjem, kao i projektima izgradnje i opremanja prostora.

  Novaston platforma već širi poslovanje u sektoru poslovnog prostora. Da li, uprkos pandemiji i trendu rada od kuće, postoji potražnja za poslovnim prostorom u Beogradu i Srbiji?

  U 2021. godini ponuda office stock-a uvećana je za 11%, i to uglavnom projekata A klase, sa nešto manje B projekata koji su orijentisani strogo na centar Beograda. U narednom periodu se očekuje novih 100.000 m2 uglavnom na Novom Beogradu, a u neke od tih projekata će biti uključen i Novaston. Takođe ćemo raditi projekte na Dorćolu jer je u ovom trenutku sve aktuelniji i stari deo grada. Prednost po pitanju zakupa imaju visokokvalitetne nove zgrade poput „Revolucije”, bruto površine oko 10.000 kvadratnih metara, na uglu Bulevara kralja Aleksandra i Golsvordijeve ulice. Ekskluzivni zastupnik za izdavanje ovog poslovnog prostora Klase A je naš Novaston Asset Management.

  U Novom Sadu, takođe, Novkabel renovira objekat za Schneider Electric razvojni centar, a u tom projektu učestvuje i Novaston platforma. Treba dodati da značajan napredak beleže industrijski i logistički sektor. I tu radimo posebno prilagođena, individualna rešenja za tri velika internacionalna klijenta – jedan je već na našem tržištu, a dva nova sa kojima smo u pregovorima tek treba da pokrenu proizvodnju u Srbiji. U njihovom slučaju je u opciji „built to suit” koncept – tražimo investitora za izgradnju nekretnina koje će te kompanije rentirati na duži period.

  Ističete da uspešnu budućnost imaju kompanije spremne na prilagođavanje, sa potencijalom i vizijom da šire poslovanje van nacionalnih granica.

  Pandemija je pokazala da je taj pristup jedini ispravan i Novaston, poštujući to, širi poslovanje u različitim sektorima industrije i u zemljama regiona. Primera radi, Novaston platforma je angažovana na velikom turističko-hotelijerskom projektu Petram Resort and Residences u Istri. Radimo na postavci sistema 252 luksuzne nekretnine na oko 40.500 m2 – na razvoju hotelskog koncepta; pozicioniranju brenda i otvaranju; razvoju i uslugama upravljanja hotelskog menadžmenta; u izdavanju i upravljanju uključujući Facility i Property menadžment.

  Ritejl sektor se pokazao otpornijim i sposobnijim za prilagođavanje u ovom periodu, a Novaston je jedan od lidera u upravljanju ritejl parkovima. Kako će funkcionisati ovaj sektor u 2022. godini?

  U tržnim centrima na otvorenom, situacija je stabilna. Ponovo raste broj posetilaca, pa samim tim promet koji je prošle godine, u najposećenijim ritejl parkovima kojima Novaston upravlja, beležio rast od 16%. Nastavljamo upravljanje brendom STOP SHOP u Srbiji, od ove godine on će biti u 14 gradova. Prošle godine je otvoren pirotski Puls Shopping Park, kojim takođe operativno upravljamo. Ove godine stiže Ava Retail Park u blizini robne kuće IKEA, a u njegovom otvaranju učestvuje i Novaston platforma. Planira se otvaranje novih ritejl parkova širom Srbije, kao i proširenja već postojećih – poput STOP SHOP parka u Vršcu. I u ovim projektima, kao i u celokupnom poslovanju, sarađujemo sa relevantnim domaćim i međunarodnim investitorima, partnerskim kompanijama, kao i sa Razvojnom agencijom Srbije. Verujemo da uspešnost poslovanja kompanije leži u korišćenju resursa i prilika, ali glavni aduti ostaju pouzdanost, profesionalnost ekspertskih timova i primena inovacija.