“Mi smo tamo vezanih ruku. Talibani mogu da nas upucaju, a mi… Mnogi momci ne žele da se vrate”: Kako je britanski veteran opisao rat u Avganistanu

0

Kako se zaoštrava situacija u Avganistanu posle povlačenja američke i drugih zapadnih snaga, što Talibani koriste za povratak na vlast – postavlja se pitanje kako će se sada postaviti države koje su od rata naovamo garantovale svojim prisustvom mir u ovoj zemlji.

Veteran avganistanskog rata iz Velike Britanije Dejv Votson govorio je o tome za BBC.

“Čujem priče o našem povratku tamo i da će Amerikanci da se vrate. Da li je to vredno? Mi to ne znamo. Mnogo je momaka koji ne žele da se vrate”, ispričao je on u programu BBC-a.

Mnogi, kako kaže, žele da se sklone od te situacije i da ostave Talibane i avganistansku vojsku i policiju da samo to reše.

“Mi smo tamo bili sa vezanim rukama. Nismo znali u šta se upuštamo. Talibani mogu jednostavno da potegnu puške na nas i da nas upucaju, a mi imamo procedure koje moramo da pratimo. Mi moramo da pratimo pravila. Ne smemo ništa da uradimo dok oružje nije direktno upereno u nas. Da li je to normlano? Zašto ne možemo da vodimo bitku koju Talibani žele da vode? Naš posao je da izguramo Talibane i učlinimo Avganistan bezbednim mestom za lokalce”, rekao je on.