Sa ambasadorom Tomasom Šibom sedeli smo u privremenoj zgradi ambasade, nekoliko dana uoči najvećeg praznika nemačke demokratije, Dana ujedinjenja Nemačke, 3. oktobra. Trideseta godišnjica biće obeležena skromnije nego što se planiralo, usled pandemije koronavirusa koji se i kroz naš razgovor provlačio kao preteći lajtmotiv.

Bila je to prilika da se prisetimo i one druge godišnjice, kojoj je posvećen dobar deo novog broja Nedeljnika, da čujemo šta predstavnik Berlina misli o Vašingtonskom sporazumu, šta o stanju demokratije u Srbiji, šta o srpskim medijima.

Da se, uostalom, zapitamo da li je ikada srušen Berlinski zid na Balkanu.

„Treba imati na umu da u DDR-u nije samo bilo smešnih automobila, onog veselog čovečuljka na semaforu, domaće hrane i mnogo šnapsa, već da tamo nije bilo demokratije. Ljudi nisu bili slobodni, nije im bilo dozvoljeno da putuju, bar ne u zapadne zemlje. Mnogo ih je poginulo u pokušaju da se prebace preko Zida. Pad Zida izazvao je mnogo euforije, nadanja i očekivanja su bila ogromna. Ali niko nije bio iznenađen činjenicom da će ponovno ujedinjenje biti mukotrpan proces“, prisetio se ambasador Šib u razgovoru za novi Nedeljnik.

https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

On navodi da je svestan da je percepcija devedesetih godina ovde drugačija.

„Mi smo se ujedinjavali, dok se Jugoslavija raspadala. Kada su počeli ratni sukobi na Balkanu, pristupio sam diplomatskoj službi. Da je početkom devedesetih godina izbio rat, u neposrednoj blizini Nemačke i da će proći godine dok ne bude zaustavljen, bio je pravi šok. Nakon završetka Diplomatske akademije sam od 1994. radio u tzv. Kriznom štabu za Bosnu; nemačko ministarstvo spoljnih poslova se tada nalazilo još u Bonu. Sećam se da sam, kada bih telefonirao sa svojim kolegama iz ambasade Nemačke u Sarajevu – koju smo bili otvorili tokom rata 1995 – u pozadini čuo granate. Prosto jezivo za ljude tamo koji su bili pod opsadom“, ispričao je ambasador Tomas Šib.

Ceo intervju objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 1. oktobra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Komentara

 1. Bobby
  1. октобар 2020. 08:57

  И ви сте у том "распадању" имали кључну улогу, поготово у признавању независности Хрватске, када су чак и Американци, у то време, били против.

 2. Hello
  1. октобар 2020. 12:18

  Хааа, ти ћеш да нам кажеш. За ту твоју распалу Немачку смо били Ел Дорадо. Језиве су ти гранате, а нису ти биле језиве отмице и ликвидирања у Немачкој.

 3. Milos
  1. октобар 2020. 23:06

  Iskrenije bi bilo da je rekao: Mi smo se ujedninjavali dok smo unistavali Jugoslaviju. Ima jos onih koji se secaju Helmuta Kola i Gensera i kakvu ulogu su odigrali u uinistavanju SFRJ.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.