“Mi se razlikujemo od opozicije, konzervativni smo, demohrišćani…”: Novi politički program Dveri u septembru

1
Foto Nedeljnik

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović najavio je večeras da će taj pokret u septembru izaći sa novim političkim programom, baziranim na konzervativizmu i demohrišćanskoj politici.

“Novi program će biti veoma interesantan. Pre svega, obnova srpske demokratije – ja sam već izašao sa 11 teza, a najvažnija je promena izbornog zakonodavstva, mogućnost da glasate direktno za ‘ime i prezime’, a ne samo za zatvorenu stranačku listu”, rekao je Obradović tokom gostovanja u Pregledu dana Njuzmaks adrie.

Obradović je rekao da će kroz novi program, između ostalog, propagirati promenu broja biračkih jedinica i uvođenje stepenastog izbornog cenzusa.

“Da se građani vrate demokratiji – koju mi zovemo participativna demokratija – a koja znači uključivanje građana u politiku”, istakao je Obradović.

Obradović je rekao da više nije dovoljna smena vlasti, već i smena, kako je ocenio, “korumpiranog sistema” koji u Srbiji postoji “30 godina”.

Kroz smenu sistema, dodao je, sprovešće “lustraciju” a odgovorni će biti kažnjavani zatvorskim i novčanim kaznama, oduzimanjem nezaknito stečene imovine i zabranom bavljenja javnim funkcijama na određeni period.

Obradović je naglasio da Dveri u Srbiji imaju 120 opštinskih i gradskih organizacija, a s obzirom na to da su prethodne izbore bojkotovali na svim nivoima te nemaju primanja iz državnog budžeta, finansiraće se iz “svog džepa” ušteđevinom iz proteklih godina, ali i donacijama domaćih privrednika i srpske dijaspore.

Na pitanje kako vidi to što se doskorašnje kolege iz Saveza za Srbiju, koji je u ponedeljak postao “Udružena opozicija Srbije”, osećaju lagodnije što Dveri nisu deo nove organizacije, Obradović je rekao da se njegov pokret razlikuje od te opozicije.

“Dveri se konkretno razlikuju od vlasti ali i od opozicije, dakle mi smo malo više desno, mi smo konzervativni, demohrišćani, mi smo za porodičnu politiku i protiv ovog prisilnog vakcinisanja”, naglasio je Obradović.

Govoreći o vakcini protiv koronavirusa koja je registrovana u Rusiji i odgovarajući na pitanje da li bi nju primio, Obradović je rekao da ne vidi razliku između te i bilo koje druge vakcine.

“Mi moramo da dobijemo mišljenje naše struke, naših medicinskih radnika, naših laboratorija i na kraju da prepustimo građanima da biraju da li žele da budu vakcinisani ili ne. Uostalom, u Rusiji je upravo tako, dobrovoljno vakcinisanje”, obrazlaže Obradović.

Rekao je da se “u njegovo vreme” primala “možda jedna” obavezna vakcina, a danas “dvadeset i jedna” te da se postavlja pitanje koje su to vakcine, odakle se uvoze, koji su rizici a da o tome treba da govore medicinski radnici.

“Nismo protiv vakcinacije, ali smo skeptični. Građani imaju pravo da znaju čime će njihova deca biti vakcinisana. (…) Što je najvažnije, nema prisilne vakcinacije i nema kažnjavanja onih koji neće da budu vakcinisani”, dodao je Obradović.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Ја не знам како Бошко Обрадовић после овог скандалазног раскида уговора и Споразума са народом, ликвидацијом Савеза за Србију има и храбрости и образа да изађе да прича о некаквом новом програму. Не може човек сваки пар месеци да прича час једно, час друго, час треће. Доследност, конзистентност, константност, сигурност и непоколобљива решеност да се истраје у политици која се води је основни предуслов и кључ за успех. Због тога је опозициона политичка елита која је извршила еутаназију Савеза за Србију показала сав свој политички дилетантизам. Двери и Бошко Обрадовић треба да наставе да поштују споразум са народом и да јасно нашој јавности предоче, не само да предоче него да је увере, да они стоје иза сваке речи иза тог Споразума са народом и да, иако тај Савез за Србију не постоји, иако више Вук Јеремић не мора да објашњава поступке Бошка Обрадовића-да се беспотрбно напреже човек, Двери ће га поштовати као један од потписника и борити се за остварење сваке његове тачке и запете. То је најбољи програм и то је једино било прикладно рећи после еаутаназије Савеза за Србију. То би направило отклон од Јеремића и компани, раздвојило принципијелност и доследност од јефтиног политичарења и ко зна чега још.

Comments are closed.