“Mi se kompanije Rio Tinto ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje”: Brnabić o eventualnoj tužbi

1
(BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS)

(Beta) –  Premijerka Ana Brnabić izjavila je večeras da se ne plaši eventualne tužbe kompanije Rio Tinto posle odluke vlade da poništi sve dozvole u vezi projekta iskopavanja litijuma u Jadru.

Ona je na vanrednoj konferenciji za novinare rekla da je odluka vlade konačna i da ne bi ulazila u to da li će Rio Tinto tužiti Srbiju ili ne.

“Pokušali smo na otvoren i transparentan način uradimo šta je najbolje za naše gradjane. Mi se kompanije Rio Tinto ne plašimo, neka rade šta misle da je najbolje da rade. Mislim da je ova odluka ispravna i da još jednom govori o tome da slušamo naš narod i da je naš posao da zaštitimo njihove interese čak i kad mislimo nešto drugačije”, kazala je premijerka.

Komentarišući današnje saopštenje kompanije Rio Tinto u kom se izražava “zabrinutost” zbog najavljenog povlačenja Prostornog plana za projekat Jadar, premijerka je kazala da bi volela da su takvu zabrinutost pokazali ranije i da su kako je rekla, bili otvoreniji za komunikaciju sa gradjanima Jadra i Radjevine. 

“Volela bih da su konstantno razgovarali sa narodom šta je taj projekat, kakve su koristi. Rio Tinto apsolutno nije pružio dovoljno informacija ni gradjanima ni vladi Srbije. Kad sam ih molila da poboljšaju komunikaciju sa lokalnom zajednicom, ništa se nije desilo”, kazala je predsednica vlade Srbije. 

Dodala je da odluku o Rio Tinto ne vidi kao iznudjenu jer kako je rekla, bilo je mnogo većih i dužih protesta.

1 KOMENTAR

  1. Bravo Ana na iskrenom i emotivnom govoru i saopštenju…Nego čujem da su se u Australiji zabrinuli zbog ”ukidanja vize” njihovoj firmi Rio Tinte..? Setih se Jadranka Hodaka i njegove tuge povodom bankrotiranja muzičara Fifty Cenčeta pa povezah ovo što su Skot Morison, Alex Hok i družina uradili NAJBOLJEM SPORTISTI SVETA i ovo što zadesi Rio Tinto. Da citiram Hodaka :
    ” Prijate moj Fifti Centče. Čitam danas, pišu da si bankrotira. Ne znam što bi reka. Evo mi suza suzu goni.. Zva sam i mater u Liku da joj velim za tebe! Pitala me – sine što je bilo!? Ja joj reka da sjedne, a onda reko – Mati..Fifti Sent je bankrotira. Tišina je bila mučna, a onda sam začuo matert gdje jeca i govori mi – Sine reci da lažeš!?!?..reko-Ne lažem mati, istina je!..
    2 smo sata zajedno plakali .. ”

Comments are closed.