“Mi se dobro razumemo…” Vučić obavestio Makrona da Srbija prihvata novu metodologiju za pristup EU

1
Foto: Profimedia/Arhiva

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u četvrtak uveče u Parizu da je sa predsednikom Francuske Emanuelom Makronom razgovarao o tri ključne teme – pitanju Kosova, bilateralnim odnosima i o evropskom putu Srbije i da je Makrona obavestio da Srbija prihvata novu metodologiju za pristup EU, preneo je N1.

“Mi se dobro razumemo”, rekao je Vučić i izrazio uverenje da sa novom metodologijom Srbija može da otvori mnogo poglavlja, ali da ni njega ni Makrona to ne zanima, već suština.

Vučić je izrazio sumnju da će posle samita predstavnici Beograda i Prištine moći da izađu sa predsedničkim saopštenjem, a veruje da će izaći sa odvojenim saopštenjima, a Francuzi i Nemci sa svojim.

Istakao je da će Albanci reći da je za njih tema priznanje, što tim Srbije ne želi, ali misli kako mogu da se dogovore neki mali koraci koji vode normalizaciji.

On je rekao da je načuo kako možda Priština neće doći na nastavak dijaloga u Brisel i da je dobio poruku specijalnog predstavnika EU za dijalog Miroslava Lajčaka, ali da niije stigao da je pročita.

Vučić je dodao kako ne razume zašto neko ne bi došao na razgovor u terminu koji je dogovorio, koristeći kao izgovor unutašnja pitanja.

On je rekao da odlaganje dijaloga za Beograd nije dobro, jer mora da sačuva stabilnost na severu Kosova. “Ako krene to ludilo oko Tačijeve optužnice to će da se odrazi na Srbe, nema na koga”, rekao je Vučić i rekao da je želeo da se razgovara i da se spuste tenzije.

On je rekao da će u petak na samitu sve strane govoriti kako vide dijalog i da se nada da će se obezbediti slobodan protok ljudi, robe i kapitala.

Vučić je rekao kako ne može da kaže da Makron podržava Srbiju po pitanju Kosova, ali da razume pitanje šta Srbija dobija priznanjem.

Rekao je da ga je Makron odveo “u svoje odaje” i da to pokazuje izuzetno gostoprimstvo i da to nije doživeo ni u jednoj zapadnoj zemlji.

1 KOMENTAR

  1. А шта је то председник Србије прихватио у име грађана Србије ? Какву је то он нову методологију прихватио и шта она конкретно значи ? Ја нешто мало знам, али нисам убеђен и да грађани Србије знају баш све о овоме што је господин председник у њихово име прихватио. Рецимо, једа од “нових методолошких принципа” је и условљеност. Односно, уколико нема напретка у испуњавању смерница (читај: уцена), следи одлагање у процесу приступања. Тако да је навођење некаквих датума о чланству, беспредметно.

Comments are closed.