(Beta) – Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić rekao je da će sledeće godine početi izgradnja depoa za metro na Makiškom polju.

„Mi ćemo do kraja godine usvojiti plan detaljne regulacije za Makiško polje. Neki to već napadaju i govore kako se smanjila zona vodizvorišta. To nije tačno jer je ono na potpuno drugoj strani“, rekao je on za TV Pink.

Najavio je će u januaru biti potpisan memorandum s dva izvođača izgradnje metroa: s kineskom kompanijom „Pauer Čajna“ i francuskom „Alstom“.

„Kinezi su zaduženi za građevinske radove, Francuzi za tehnologiju, vozove, lokomotive, skretnice, šine. Tim memorandumom će se rešiti njihovi međusobni odnosi“, rekao je Vesić.

Naveo je da će dužina prve dve linije metroa biti 40,5 kilometara: prva linija 21,3 kilometra s 23 stanice, druga 19,2 kilometra s 20 stanica.

„Iznad zemlje će biti oko 2,5 kilometara, sve ostalo će biti ispod zemlje“, rekao je Vesić.

„S Kinezima smo ministar (finansija) Siniša Mali i ja imali sastanak i dogovorili smo već da nabave mašine kojima se kopa pod zemljom. Tako da građani neće videti samu izgradnju metroa, već izgradnju metro stanica“, rekao je Vesić.

Srbija će, dodao je, tokom sledeće godine doneti zakon o metrou jer nema propis koji reguliše tu materiju.

Najavio je i više linija BG voza tako da obuhvati sve prigradske opštine osim Grocke gde zasad nema mogućnosti za to.

„Već smo prošle godine proširili Bg voz do Lazarevca, Barajeva, Mladenovca i Sopota… Kupićemo u toku 2021. godine novih sedam kompozicija kako bismo mogli da pokrijemo proširenu mrežu. U 2022. godini ćemo zameniti 12 postojećih kompozicija“, najavio je zamenik gradonačelnika.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.