Metju Palmer: Nisam organizovao sastanak vlasti i opozicije u Srbiji, nisu im potrebni posrednici

0
Foto Screenshot

SAD se nadaju da će opozicija u Srbiji odustati od bojkota izbora i da će sa predstavnicima vlasti postići dogovor oko izbornih uslova, rekao je zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara za evropska i evroazijska pitanja Metju Palmer u intervjuu za Glas Amerike.

Svakako se tome nadamo. Izbori su mnogo bolji kada na njima učestvuju sve partije. Važno je da građani Srbije imaju pravo na realan izbor. Nadamo se da će dve strane moći da se usaglase i da će opozicija učestvovati u izbornom procesu, jer smo ih na to konstantno i ohrabrivali”, rekao je Palmer.

On je rekao da po njegovom mišljenju ima mnogo pitanja u vezi sa ravnopravnim uslovima. 

“Svakako, ako opozicija ne veruje da su uslovi fer, ima prostora za otvoreni dijalog, otvorenu raspravu o tome. Nadamo se da će biti postignut sporazum i da će biti pronađen način da sve političke partije učestvuju na izborima, kako bi građani Srbije imali pravi izbor”, kazao je Palmer.

On je negirao da je učestvovao u organizaciji sastanka predstavnika vlasti i opozicije.

“Apsolutno ne. Nisu im potrebni posrednici, reč je o političkim partijama i liderima koji se dobro poznaju i dobro razumeju. O tome se dugo razgovara u Beogradu i zaista nema potrebe da se SAD ili bilo koji spoljni akter tu ubacuje”, rekao je Palmer.

On je dodao i da ohrabruje dijalog.

“Važno je da opozicija nađe način da učestvuje na izborima, ohrabrujemo ih da iskažu svoje brige i otvorena pitanja koja treba rešiti, to je važan deo demokratskog procesa”, rekao je Palmer.