Metito, jedna od vodećih svetskih kompanija u oblasti upravljanja vodama, angažovana da obezbedi održivo rešenje vodosnabdevanja u Zrenjaninu

  0

  U Vladi Republike Srbije je potpisan Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, između Grada Zrenjanina, JKP Vodovod i kanalizacija i kompanije Metito, globalnog pružaoca inteligentnih rešenja za upravljanje vodom između Grada Zrenjanina, JKP Vodovod i kanalizacija i kompanije Metito, globalnog pružaoca inteligentnih rešenja za upravljanje vodom.

  Grad Zrenjanin će dobiti najsavremenije postrojenje za prečišćavanje vode koje će doneti trajno i održivo rešenje za građane suočene sa dugogodišnjim problemima u vodosnabdevanju. Danas je potpisan Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, između Grada Zrenjanina, JKP Vodovod i kanalizacija i vodećeg svetskog pružaoca inteligentnih rešenja za upravljanje vodom, multinacionalne kompanije Metito. Ugovor obuhvata razvoj, modernizaciju i rad postrojenja za prečišćavanje vode u Zrenjaninu u periodu od narednih 25 godina, uz primenu inovativnih tehnologija i posvećenost najvišim svetskim standardima u oblasti zaštite životne sredine. Potpisnik ugovora je firma Panonija vode, koju je Metito osnovao u Srbiji.

  Ugovor o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu su potpisali direktor korporacije Metito, Rami Gandur, gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura i v.d. direktora JKP Vodovod i kanalizacija, Predrag Bodiroga.

  Događaju su prisustvovali i predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić, NJ.E. ambasador Ujedinjenih Arapskih Emirata u Srbiji, Mubarak Saed Buršaid Al Daheri, potpredsednik kompanije Metito za razvoj poslovanja, Valid Madvar i menadžer Metita za Srbiju, Branislav Zec.

  “Današnjim potpisivanjem Ugovora o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu načinili smo ogroman korak ka rešavanju višedecenijskog problema za građane Zrenjanina. Zahvaljujem se gradonačelniku Zrenjanina i njegovom timu na upornim nastojanjima da zajedno nađemo rešenje za jedan ovako kompleksan izazov, a takođe se zahvaljujem JKP Vodovod i kanalizacija i posebno kompaniji Metito koja će, na osnovu svog iskustva na projektima iz vodnog sektora širom sveta i savremene tehnologije koju primenjuje, biti naš pravi partner na ovom projektu”, izjavila je predsednica Vlade Republike Srbije, Ana Brnabić.

  Metito će, za potrebe investicije u modernizaciju i razvoj zrenjaninskog postrojenja za prečišćavanje vode, integrisati najsavremeniju tehnologiju, svoja stručna znanja i resurse zahvaljujući kojima je kompanija uspešno realizovala brojne slične projekte širom sveta. Ukupna planirana investicija za razvoj projekta  postrojenja za prečišćavanje vode iznosi približno 18 miliona evra. Na ovaj način kompanija Metito proširuje obim održivih investicija u sektor vodoprivrede u Srbiji, imajući u vidu ulaganje od 32 miliona evra u razvoj projekta postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda (PPOV), takođe u Zrenjaninu.

  Gradonačelnik Zrenjanina, Simo Salapura, izjavio je: „Ovim Ugovorom dvostruko dobijamo. Pronašli smo kao partnera renomiranu kompaniju koja ima inovativnu tehnologiju, a vrednost investicije je minimum 18 miliona evra. Najveći garant ovog projekta biće Vlada Republike Srbije, a mi smo uložili maksimum opreza i smanjili rizike za grad i građane na najmanji mogući nivo.“

  Nakon potpisivanja Ugovora o realizaciji projekta prečišćavanja vode za piće u Zrenjaninu, Rami Gandur, direktor korporacije Metito, izjavio je: „Čast nam je što zajedno sa Vladom Republike Srbije i Gradom Zrenjaninom sarađujemo na ovom strateški važnom projektu. Naša firma ima više od šest decenija iskustva na projektima u oblasti upravljanja vodama širom sveta i rastući portfolio od preko 3.000 projekata u 50 zemalja. Sarađivali smo sa vladama, lokalnim zajednicama i industrijskim sektorom u brojnim zemljama kako bismo obezbedili njihove potrebe za vodom i upravljali izgrađenim sistemima vodosnabdevanja. Uvereni smo da možemo uspešno da realizujemo ovaj projekat u Zrenjaninu. Želeo bih da istaknem da su zdravlje, bezbednost i zaštita životne sredine u središtu pažnje našeg održivog poslovanja.“

  Srbija je prvo tržište u Centralnoj i Jugoistočnoj Evropi u koje će Metito investirati ukupno 50 miliona evra, a ovaj izbor je načinjen uz stanovište kompanije da strateška pozicija zemlje, ekonomska stabilnost, vizija liderstva i sposobni ljudi pružaju povoljan ambijent za investitore i veliki potencijal za održivi rast. Metito smatra projekat u Zrenjaninu jednim od prioritetnih projekata koji su u skladu sa vizijom „Srbija 2020 – 2025.“

  Metito je privatna multinacionalna kompanija, a među njenim akcionarima su korporacija Micubiši, Micubiši teška industrija i Međunarodna finansijska korporacija, članica Grupe Svetske banke.