Meteorit pao na teritoriju Hrvatske kod Rijeke: “Vatrena kugla je bila sjajna poput punog meseca…”

0

(Beta) – Vatrena kugla koja je prema proračunima imala barem jedan meteorit mase oko 150 grama, pala je u gorje jugoistočno od Rijeke u noći 13. na 14. avgust, saopšteno je danas iz Hrvatske meteorske mreže (HMM).

Glavni sekretar HMM-a Dorian Božičević rekao je da se u trenutku najvećeg sjaja vatrena kugla nalazila iznad Rijeke i bila je sjajna poput punog Meseca, prenela je agencija Hina.

“Vatrenu kuglu snimile su HMM kamere iz Buzeta, Huma, Pule, Roča i Tićana ali i kamere Globalne meteorske mreže iz Italije (Fara d’Isonco) i Slovenije (Šalovci) pa čak i iz Praga, sa udaljenosti 530 kilometara”, rekao je Božičević.

Prema njegovim rečima vatrena kugla svoj let započela je u 4.05 po srednjoevropskom vremenu na visini od 92,7 kilometra uz ulaznu brzinu od 13 kilometara u sekundi da bi nakon više od osam sekundi završila na visini od 23,2 kilometra.

Koordinator meteorske mreže Damir Šegon rekao je da je to drugi slučaj pada meteorita koji je ove godine registrovala HMM.

“Izračunavanjem dinamike u zadnjoj tački svetlog leta procenjeno je da je preostalo oko 150 grama meteorita koji je pao negde u gorju jugoistočno od Rijeke na neprohodnom i opasnom terenu te potraga za meteoritom neće biti organizovana”, rekao je Šegon.