Metan je “glavni krivac”, šume su dobile novu šansu, dok Greta sprema govor : Kako je protekao drugi dan najvažnijeg samita o klimi…?

2
Andrew McKenna / Alamy / Alamy / Profimedia

Prošao je i drugi dan svetskog samita o klimi, a svetski lideri su postigli dogovor o okončanju krčenja šuma.

Predednici Kine, Brazila i Sjedinjenih Država – Si Đinping, Žair Bolsonaro i Džozef Bajden – među liderima su koji potpisuju Deklaraciju lidera iz Glazgova o načinu korišćenju šuma i zemljišta.

Bajden je najavio da će smanjiti globalnu emisiju metana za 30 odsto do 2030. godine. Pre samita, smanjenje ovih emisija je reklamirano kao jednu od najneposrednijih prilika za usporavanje globalnog zagrevanja, a skoro 100 zemalja je sada postavilo cilj da smanje emisije metana 30 odsto do 2030.

Takođe, SAD su se ponovo pridružile Koaliciji visokih ambicija, sa ciljem postizanja cilja ograničenja globalnog zagrevanja do 1,5 stepeni Celzijusa.

Agenda u Glazgovu podrazumeva i plan za koordinaciju uvođenja čistih tehnologija, uključujući čistu električnu energiju i električna vozila, kako bi se brzo smanjili njihovi troškovi. Među učesnicima koji su se usaglasili o ovom cilju su iVelika Britanija, Kina, Indija, SAD…

Takođe, afričke zemlje će potrošiti oko šest milijardi dolara na prilagođavanje klimatskim uticajima, prenosi Gardijan.

Novac će se pribavljati iz poreskih prihoda na godišnjem nivou, a afričke zemlje pozivaju bogati svet da obezbedi oko 2,5 milijardi dolara godišnje, odnosno, 12,5 milijardi u narednih pet godina kako bi im omogućili da ostvare svoje ciljeve .

„Mogli biste i da nas bombardujete“, rekao je predsednik Palaua, u obraćanju svetskim liderima, aludirajući na bol i patnju koji njegova zemlja doživljavnja “sporo umirući”.

Ekvador će masovno proširiti zaštićeni rezervat oko ostrva Galapagos, najavio je predsednik Ekvadora. Zemlja bi dodala dodatnih 60.000 kvadratnih kilometara zaštićenog područja oko okeana, na već postojećih 130.000 kvadratnih kilometara posebne zone oko ostrva.

Na samitu u Glazgovu govorio je i osnivač Amazona, Džef Bezos. On je, branio svoje putovanje u svemir govoreći delegatima da ga je ono nateralo da shvati koliko je Zemlja „konačna i krhka“.

U međuvremenu, Velika Britanija, EU i SAD potpisale su novo Partnerstvo za tranziciju “pravedne energije” sa Južnom Afrikom u vrednosti od 8,5 milijardi dolara kako bi pomogle zemlji da smanji upotrebu uglja.

Policija Škotske izvinila se ženama u Glazgovu koje su u ponedeljak uveče morale da idu kući u mraku nakon što su dobro osvetljene ulice bile blokirane zbog bezbednosnih zabrinutosti na samitu COP26, dok je mlada eko-aktivistkinja Greta Tunberg viđena kako priprema govor pred obraćanje na samitu.

2 KOMENTARA

Comments are closed.