“Meta su mi bili Meksikanci”: Osumnjičeni za masovno ubistvo u El Pasu potvrdio rasističku pozadinu zločina

0
Foto: Tanjug/AP

Čini se da je Barak Obama bio u pravu. Bivši američki predsednik govorio je za medija, nakon nekoliko masovnih ubistava, o tome da “govor mržnje” i podsticanje rasističkih osećanja, negativno utiču na društvo i da su ta masovna ubistva samo manifestacija takvog način komunikacije.

Čovek koji je optužen za masovno ubistovu El Pasu, nakon hapšenja je potvrdio da su njegova meta bili Meksikanci, prenosi N1.

U napadu su ubijene 22 osobe, a ranjeno je oko 25. Mnogi od ubijenih imali su hispano prezimena, a osam žrtava imalo je meksičko državljanstvo.

Vlasti veruju da je Kruzijus nedugo pre napada okačio na internet rasistički tekst u kojem je negodovao zbog priliva latinoamerikanaca u SAD. El Paso, grad na granici SAD i Meksika sa oko 680.000 stanovnika, ima veoma brojnu latinoameričku populaciju.

U policijskom izveštaju o hapšenju 21-godišnjeg Patrika Kruzijusa navodi se da je on rekao da je napadač pošto je sa podignutim rukama izašao iz vozila zaustavljenog na raskrsnici ubrzo posle subotnjeg napada u robnoj kući Volmart u saveznoj državi Teksas.