Premijerka Srbije Ana Brnabić danas je na Jahorini poručila da Proces saradnje jugoistočne Evrope, kao ni BiH, koja je domaćin ovog samita ne prepoznaju Kosovo kao nezavisnu državu.

Brnabićeva je na skupu na Jahorini istakla da je jasan format u kojem, kako je rekla, samoproglašeno Kosovo učestvuje na samitu Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi i pozvala albanskog predsednika Iljira Metu da se uzdrži od provokacija.

Ona je izrazila žaljenje što predstavnici privremenih prištinskih institucija nisu prisutni na samitu, dodajući da to pokazuje koliko im je stalo do regionalne saradnje, preneo je Blic.

Predsednik Albanije Iljir Meta danas je na Jahorini izjavio da je pravo vreme da BiH “ide dalje u prepoznavanju realnosti da je „republika Kosovo nezavisna i suverena zemlja” i da se prema njoj treba odnositi sa poštovanjem, naročito susedi.

Meta je na plenarnoj sesiji samita Procesa za saradnju u jugoistočnoj Evropi (SEECP) na Jahorini naglasio da još ima nekoliko bilateralnih izazova i izrazio žaljenje što samoproglašeno Kosovo danas ne učestvuje na ovom skupu.

On je rekao, između ostalog, da je zahvaljujući proširenju NATO i integraciji EU, ovo i dalje najbezbednija regija.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.