Mesto za putovanje u svemir sa Džefom Bezosom prodato za 28 miliona dolara

0

 (Beta-AFP) – Jedan bogati srećni dobitnik platio je na aukciji 28 miliona dolara za mesto za putovanje u svemir sa osnivačem Amazona Džefom Bezosom.

To će biti prvi turistički svemirski let kompanije Džefa Bezosa “Blu Oridžin” (Blue Origin) predvidjen za 20. juli, na godišnjicu sletanja Apola 11 na Mesec.

Dobitnik čije ime će biti obelodanjeno tek za nekoliko nedelja pobedio je u nadmetanju sa oko dvadeset učesnika onlajn aukcije koja je trajala manje od deset minuta. 

Početna cena za mesto pored osnivača Amazona, njegovog brata Marka i jednog četvrtog putnika bila je 4,8 miliona dolara.

Džef Bezos (57), osnivač američke tehnološke kompanije Amazon, je ranije ovog meseca najavio da će biti na prvom turističkom letu svoje kompanije Blu oridžin. 

Tako će u prvoj posadi koja bude iz Teksasa poletela u kapsuli “Blue Origin” biti posada, zatim osnivač Amazona i njegov mladji brat Mark koji je vatrogasac.

Uz njih će tokom svega 10-minutnog skoka do svemira i nazad biti najveći ponudjač na dobrotvornoj aukciji koja je završena danas. U aukciji je učestvovalo gotovo 6.000 ljudi iz 143 zemlje. Novac sa aukcije će biti dat Klubu za budućnost, fondaciji kompanije Blu oridžin.