Nedavno se na društvenim mrežama pojavila fotografija skulpture, spomenika Zoranu Đinđiću. Tada je dobar deo javnosti saznao da je ovo umetničko delo završeno, što je istu tu javnost „uteralo“ u kreativnost i pitanje: „Ako je gotov, šta se čeka?“

Rečima profanog novinarstva odgovor bi mogao biti onaj toliko dosadni: Đinđić je za života obećavao da do cilja neće biti lako, pa što bi drugačije bilo i sa „životom“ njegovog spomenika na lokaciji koja je na pola puta njegove životne i studentske adrese – na Studentskom trgu.

Autor skulptorskog rešenja, najznačajniji živi srpski vajar, profesor, član SANU – Mrđan Bajić priča o tome šta se nalazi na putu do konačnog postavljanja spomenika Đinđiću.

„Ovako koncipirano mesto sećanja na Zorana Đinđića zato ne može biti u nekom mirnom parku ili na pustim novobeogradskim ulicama kako su pljuštali predlozi odasvud, a svi sjedinjeni u ideji da se spomenik skrajne i skloni u neki ‘ćošak’. Mi ćemo strpljivo čekati da se predviđeno konkursno mesto uredi – kad god se stekle sve okolnosti. Kao što smo strpljivo, potpuno ubeđeni da radimo valjanu stvar, istrpeli opšte šikaniranje prethodnih godina – mnogih kojima je ovaj projekat iz tako različitih, često nedostojnih razloga neprihvatljiv“, rekao je Bajić.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. maja

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.