“Mesto sećanja na Zorana Đinđića ne može biti u nekom mirnom parku ili na pustim novobeogradskim ulicama kako su pljuštali predlozi…”: Mrđan Bajić za Nedeljnik o spomeniku Đinđiću

0
EPA/MLADEN ANTONOV

Nedavno se na društvenim mrežama pojavila fotografija skulpture, spomenika Zoranu Đinđiću. Tada je dobar deo javnosti saznao da je ovo umetničko delo završeno, što je istu tu javnost “uteralo” u kreativnost i pitanje: “Ako je gotov, šta se čeka?”

Rečima profanog novinarstva odgovor bi mogao biti onaj toliko dosadni: Đinđić je za života obećavao da do cilja neće biti lako, pa što bi drugačije bilo i sa “životom” njegovog spomenika na lokaciji koja je na pola puta njegove životne i studentske adrese – na Studentskom trgu.

Autor skulptorskog rešenja, najznačajniji živi srpski vajar, profesor, član SANU – Mrđan Bajić priča o tome šta se nalazi na putu do konačnog postavljanja spomenika Đinđiću.

“Ovako koncipirano mesto sećanja na Zorana Đinđića zato ne može biti u nekom mirnom parku ili na pustim novobeogradskim ulicama kako su pljuštali predlozi odasvud, a svi sjedinjeni u ideji da se spomenik skrajne i skloni u neki ‘ćošak’. Mi ćemo strpljivo čekati da se predviđeno konkursno mesto uredi – kad god se stekle sve okolnosti. Kao što smo strpljivo, potpuno ubeđeni da radimo valjanu stvar, istrpeli opšte šikaniranje prethodnih godina – mnogih kojima je ovaj projekat iz tako različitih, često nedostojnih razloga neprihvatljiv”, rekao je Bajić.

Ceo tekst objavljen je u novom broju Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 26. maja

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju primerak Mond diplomatika na srpskom