“Mesijanska uloga nekih naših političara, sa problematičnom praksom, ne može da nadomesti stručnu nekompetentnost”: Dr Dragan Delić o Kriznom štabu, politici vakcinaciji…

0
Fotografija: Đorđe Kojadinović za Nedeljnik

Još početkom jula prošle godine – a od tada smo svašta pregurali – dr Dragan Delić, infektolog-hepatolog, redovni profesor Medicinskog fakulteta u Beogradu i bivši direktor Klinike za infektivne i tropske bolesti – u intervjuu za Nedeljnik oštro je nastupio protiv Kriznog štaba i, kako je tada govorio, preuranjenog ukidanja protivepidemijskih mera, koje je bilo protivno preporukama Svetske zdravstvene organizacije.

Šesnaest meseci kasnije, a svega nekoliko dana nakon što su uvedene “kovid propusnice” koje važe samo posle 22 časa, i to isključivo u restoranima i kafićima, dr Delić otvoreno govori o tim i svim drugim merama, greškama koje su napravljene tokom pandemije, o odgovornosti Kriznog štaba i političara, ali i o lekcijama koje i dalje možemo da izvučemo. O svemu tome će pričati i na svom tradicionalnom predavanju na Kolarcu.

“Mesijanska uloga nekih naših političara, sa problematičnom praksom, ne može da nadomesti stručnu nekompetentnost. Umesto praznoslovlja i sluđivanja naroda, treba se vratiti u okvire nauke i pozitivnih iskustava drugih zemalja, a što bi trebalo da artikuliše republička stručna komisija za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti koju čine eksperti iz oblasti infektologije, pedijatrije, mikrobiologije, imunologije i epidemiologije sa stručnom i logističkom podrškom Instituta za javno zdravlje RS”, ispričao je dr Delić za novi Nedeljnik.

Ceo intervju objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 28. oktobra

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs