Mesić: “Politika Beograda je da priznaju BiH, a u svemu podržavaju Dodika koji ne priznaje BiH”

0
STR / AFP / Profimedia

Nekadašnji predsednik Hrvatske Stjepan Mesić izjavio je danas da zvanična Srbija deklarativno priznaje nezavisnost i teritorijalnu celovitost Bosne i Hercegovine, ali da istovremeno u svemu podržava srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika koji ne priznaje Bosnu i Hercegovinu.

“Beogradska politika je otprilike ovakva – mi priznajemo BiH, a u svemu podržavamo Dodika koji ne priznaje BiH”, rekao je Mesić novinarima na konferenciji “Dve decenije posle”, u Kući ljudskih prava u Beogradu.

Konferencijom su obeležene dve decenije od početka normalizacije odnosa između zemalja dejtonskog četvorougla – Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore – kao i dve decenije postojanja regionalne koalicije nevladinih organizacija Igmanska inicijativa.

Mesić je ocenio da na jugoslovenskom prostoru mnogi dobro žive od stanja konflikta, koje vraća građane nazad, u vreme ratova.

“Neki na tome egzistiraju, a mnogi imaju korist”, ocenio je Mesić koji je bio i poslednji predsednik Predsedništva SFRJ, i dodao da se iza navodne brige političara za države zapravo krije “borba za budžet”.

Prema njegovim rečima, pokušaju revizije istorije ne učestvuju samo države regiona, već i drugi faktori, poput Evropskog parlamenta, koji je doneo revizionističku rezoluciju u kojoj osuđuje sve totalitarne režime.

“Međutim, Jugoslavija nije bila totalitarni, već autoritarni režim. Ja sam živi primer da nisu svi socijalizmi bili isti”, rekao je Mesić, koji je šezdesetih godina uspeo da uđe u Sabor Socijalističke Republike Hrvatske kao kandidat grupe građana.

On je ocenio da će predsednik Hrvatske Zoran Milanović učiniti više koraka ka saradnji u regionu, ali je dodao da ipak sve zavisi ko će formirati hrvatsku vladu, nakon predstojećih izbora, zakazanih za 5. jul.

Održavanje konferencije je podržala Fondacija za otvoreno društvo iz Beograda.

(Beta)